Arkiv - Aktuellt 5 oktober 2020

Över 100 ton förlorade fiskeredskap har tagits omhand

110 ton uttjänta fiskeredskap har sedan slutet av 2019 tagits omhand och återvunnits i projektet Fiskereturen. HaV ska undersöka möjligheterna att fortsätta stödja arbetet även under 2021.

Draggad trål

Foto: Håll Sverige Rent

Under 2019 tog HaV initiativ till ett projekt för att kartlägga och samla in uttjänta fiskeredskap som annars hade kunnat skada det marina djurlivet. Efter en upphandling drog Fiskereturen igång, Håll Sverige Rent, Sotenäs kommun, Båtskroten och Fiskareföreningen Norden har medverkat. Hittills har 110 ton fiskeredskap samlats in. Det handlar bland annat om hundratals fiskenät.

Fiskar till ingen nytta

Uttjänta och övergivna fiskeredskap som hamnar på fel ställen i haven och i vår natur är ett stort miljöproblem. Redskapen bidrar till spridning av mikroplaster, fångar fåglar och däggdjur och fortsätter att fiska under lång tid, så kallat spökfiske, till noll nytta.

– Fiskeredskap står för en stor del av det skräp som finns i den marina miljön. Så kallade spöknät eller burar kan fortsätta fiska i många år, utan att någon vet om det. Fiskereturen handlar om att färre redskap ska hamna på fel ställen och fler redskap ska gå till återvinning”, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Kan bli fortsättning

På webbsajten fiskereturen.se har ägare till fiskeredskap kunnat höra av sig och be att få hjälp med återvinningen av uttjänta redskap. Något som ofta kräver manuellt arbete för att till exempel separera plastnät från vajrar eller blysänken innan varje del kan återvinnas.

Projektet Fiskereturen löper ut vid årsskiftet. Hur blir det nästa år? Lisa Bredahl Nerdal, utredare vid HaV, kan inte lova att det får en fortsättning.

– Men insamlingskampanjen har ju gått bra. Så vi ska definitivt se över möjligheterna att fortsätta 2021, säger hon.

Publicerad: 2020-10-05
Sidansvarig: Webbredaktion