Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Handbok

Använda bilder i ditt arbete

Hur du kommer åt vårt bildarkiv, hittar en lämplig bild och får en omslagsbild i rätt storlek till din rapport – få svar på de vanligaste frågor kring användning av bilder.

Tips som underlättar för att hitta en lämplig bild

  • Testa med bredare sökord som ändå föreställer temat. Exempelvis, behöver du en bild på toatömning, gör istället ett sök på fritidsbåt.
  • Till rapporter, lägg inte för mycket vikt på omslagsbilden. Den ska vara mest symbolisk och behöver inte spegla rapportens innehåll som egentligen är det viktiga.
  • Ta hjälp av HaV:s bildansvarige. 

Vanliga frågor och svar

Jag ska producera en HaV-rapport. Hur får jag tag på en bild till omslaget som är i rätt storlek?

Om du går in i vårt bildarkiv har du själv möjlighet att beskära din utvalda bild i exakt rätt storlek. Läs mer på sidan om bildarkivet.

Publicerad: 18 maj 2016
Får jag använda mina egna bilder?

Inuti dina Powerpoint-presentationer och rapporter kan du ha bilder av mer dokumentär karaktär som du tagit själv och som behövs för att förklara eller förtydliga något särskilt.

Publicerad: 18 maj 2016
Mina fina bilder – kan inte jag bidra med dem till HaV?

Vi har inte resurser för att bedöma varenda bild som skulle erbjudas om portarna öppnades för att ta emot alla sådana bilder. Dessutom skulle många känna sig besvikna om deras bilder inte blev godkända på grund av för låg kvalitet eller någon annan anledning.

Okej, men jag hittar verkligen ingen passande bild!

Om du inte hittar en passande bild kan det lösas på andra sätt. Kontakta HaV:s bildansvarige i god tid. Bildhantering kan bli en lång process som involverar bland annat inköp, bearbetning, och överenskommelse med fotograf.

Publicerad: 18 maj 2016
Varför är det så viktigt att jag håller mig till HaV:s bilder?

Eftersom HaV är fortfarande en ung myndighet är det viktigt att göra allt för att skapa en igenkänning när vi vänder ansiktet utåt. Ett sätt är igenom bilder och därför har HaV ett bildspråk samt en rutin för hur vi bedömer vilka bilder som ska in i bildarkivet.

Publicerad: 18 maj 2016
Jag vill kolla igenom HaV:s bilder. Hur gör jag?

Med lathunden för HaV:s bildarkiv får du reda på hur du kommer igång.

Publicerad: 18 maj 2016
Måste jag alltid ange bildens källa?

Ja. Vid användning av HaV:s bilder – exempelvis i Powerpointpresentationer, rapporter, pressmeddelanden – ska du alltid ange fotografens namn.

Läs hur du gör i lathunden för bildarkivet.

Publicerad: 18 maj 2016
Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Handbok