Nytt om fiskeregler 22 maj 2024

Trålstopp i delar av Bottenhavet

Den 25 maj införs ett fem veckors trålstopp i delar av Bottenhavet.

Stärkt skydd för strömmingen

Vid ministerrådets förhandlingar om fiskemöjligheter i Östersjön 2024 togs en politisk överenskommelse mellan Sverige och Finland. Den innebär att ett fem veckors trålstopp införs i ländernas territorialvatten för att skydda lekande strömming som vandrar in mot kusten. Detta trålstopp inleds lördagen den 25 maj och gäller till den 30 juni. Under denna period får trålfiske i Bottenhavet innanför 12 sjömil från kusten endast bedrivas om fisket sker för mänsklig konsumtion.

Flera åtgärder

Trålstoppet ska ses som en åtgärd bland flera för att ge ett stärkt skydd för strömmingen i Bottenhavet. HaV är fortsatt oroad för strömmingens beståndsutveckling i området, och fler insatser behövs för att stärka återväxten av strömmingen. Men det är bra att både finskt och svenskt trålfiske omfattas av trålstoppet, särskilt eftersom det finska fisket total sett är fyra gånger större än det svenska i Bottniska viken.

Samråd med grannländer

Det är särskilt viktigt för det småskaliga kustfisket att mer storväxt strömming återvänder i större mängder till den svenska kusten. HaV genomför därför även ett regeringsuppdrag som fram till 2027 ska utreda möjliga effekter av att inte tråla i vissa försöksområden, både i Bottenhavet och centrala Östersjön. För att försöket ska ge effekt behöver samtliga länders trålfiske förbjudas i dessa försöksområden. HaV samråder därför med både Finland och Danmark. Förhoppningen är att kunna förbjuda trålfiske inom försöksområden inför höstens fiske.

Fler nyheter

  1. Nytt om fiskeregler 2024-07-03

    Nu kan du se dina fiskemöjligheter för nordhavsräka i Skagerrak och Kattegatt för perioden 1 juli 2024 – 30 juni 2025 i Fiskerätt.

  2. Nytt om fiskeregler 2024-06-28

    Även oavsiktliga bifångster ska släppas tillbaka.

  3. Nytt om fiskeregler 2024-06-26

    Tillfälliga demersala tillstånd för fiskelicensinnehavare med tillstånd för räkfiske i Skagerrak/Kattegatt kommer utfärdas från den 1 juli 2024 och gälla tills dess att slutliga beslut om demersala fiskemöjligheter för nordhavsräka i Skagerrak/Kattegatt skickas ut.

Publicerad: 2024-05-22
Sidansvarig: Webbredaktion