Nytt om fiskeregler 1 februari 2024

Hälleflundran skyddas under lekperioden

EU-kommissionen har tagit beslut för att skydda hälleflundran. Under lekperioden kommer arten att fredas i EU-vatten i Skagerrak och i svensk ekonomisk zon i Kattegatt.

EU-kommissionen antog den 26 januari 2024 en delegerad förordning om fredning av hälleflundra. Den gäller under lekperioden för EU-vatten i Skagerrak och i svensk ekonomisk zon i Kattegatt.

Förordningen inför samma regler som Sverige har sedan 2010. Den innebär alltså förbud för yrkes- och fritidsfiskare att fiska efter, behålla ombord och landa hälleflundra. Det gäller under lekperioden från den 20 december till och med den 31 mars.

Gemensam rekommendation

EU:s medlemsländer har i regionalt samarbete för Nordsjöområdet tagit fram en gemensam rekommendation att införa dessa regler. Den gemensamma rekommendationen skickades till EU-kommissionen i juni 2023. Förslaget har sedan granskats vetenskapligt av EU-kommissionens vetenskapliga, tekniska och ekonomiska kommitté för fiske (STECF).

Sverige har varit drivande i arbetet och Havs- och vattenmyndigheten kommer att informera när reglerna träder i kraft. Efter kommissionens antagande av den delegerade förordningen har ministerrådet och Europaparlamentet upp till fyra månader på sig för granskning av förordningen.

Fler nyheter

  1. Nytt om fiskeregler 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  2. Nytt om fiskeregler 2024-04-18

    Remissen gick ut igår till regioner och producentorganisationer.

  3. Nytt om fiskeregler 2024-03-28

    Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att införa 12 nya fredningsområden i Uppsala, Stockholms, Östergötlands och Blekinge län samt att införa förändringar i ett par befintliga fredningsområden.

Publicerad: 2024-02-01
Sidansvarig: Webbredaktion