Nytt om fiskeregler 2 januari 2024

Ändringar i föreskrift om avräkningsnota och deklaration om övertagande

Den 1 februari 2024 träder nya föreskrifter i kraft.

Föreskriftsändringarna innebär att det blir krav på elektronisk rapportering för avräkningsnota och deklaration om övertagande för förstahandsmottagare som årligen omsätter under 200 000 euro.

Ändringarna innebär även förtydligande angående skyldighet att lämna avräkningsnota elektroniskt för förstahandsmottagare som köper eller förmedlar fisk från Vänern, Vättern, Hjälmaren, Mälaren och Storsjön i Jämtland.

Syftet med ändringarna är att förenkla, effektivisera rapporteringen för förstahandsmottagare samt minska den administrativa bördan för myndigheten.

Information och support

Information om krav på elektronisk rapportering för avräkningsnota och deklaration om övertagande skickas till berörda aktörer per post.

Havs- och vattenmyndigheten har utvecklat en användarguide för elektronisk rapportering genom notaklienten som stöd för användarna.

Havs- och vattenmyndigheten har även ett supportteam som kan svara på frågor och guida i rapporteringen. För kontakt med supportteamet, ring FMC på 0771-10 15 00.

Fler nyheter

  1. Nytt om fiskeregler 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  2. Nytt om fiskeregler 2024-04-18

    Remissen gick ut igår till regioner och producentorganisationer.

  3. Nytt om fiskeregler 2024-03-28

    Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att införa 12 nya fredningsområden i Uppsala, Stockholms, Östergötlands och Blekinge län samt att införa förändringar i ett par befintliga fredningsområden.

Publicerad: 2024-01-02
Sidansvarig: Webbredaktion