Nytt om fiskeregler 16 december 2022

Hitta på sidan

Nu kan yrkesfiskare få hjälp med kostnader för Brexit

Nu finns möjlighet för licenshavare inom fiskeri- och vattenbrukssektorn att söka pengar till följd av Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen, det vill säga Brexit.

Det är svenska ESF-rådet (Europeiska socialfonden i Sverige) som utlyser stödet. Ansökningar kommer att hanteras löpande.

Syftet är att ge stöd åt företag och myndigheter inom drabbade sektorer med ett särskilt fokus på fiskeri- och vattenbrukssektorn.

Stödet avser kostnader och i viss mån förlust av inkomst som uppstått under perioden 2020–2023. För fiskeri- och vattenbrukssektorn finns flera olika typer av stöd som kommer att lysas ut separat.

De första utlysningarna inom fiskerisektorn är nu publicerade. De avser stöd för tillfälligt upphörande av fiske för år 2021 och likviditetsstöd till licenshavare för de första tre månaderna 2021. Samtliga utlysningar finns på Svenska ESF-rådets webbplats. Där finns också mer information om hur ansökan går till.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-07-05

    Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart, övergödning och farliga ämnen ger fortsatta stora problem, visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort. Ett fåtal ljusglimtar finns.

  2. Aktuellt 2024-06-28

    Internationella havsforskningsrådet, ICES, har presenterat sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2025.

  3. Aktuellt 2024-06-28

    Det är många som har frågor om laxen i Östersjön. Här har vi sammanställt information om hur laxbestånden förvaltas och vilka åtgärder som satts in för att dels få bättre kunskap om laxens situation, dels påverka laxbeståndens förutsättningar.

Publicerad: 2022-12-16
Sidansvarig: Webbredaktion