Nytt om fiskeregler 16 december 2022

Hitta på sidan

Nu kan yrkesfiskare få hjälp med kostnader för Brexit

Nu finns möjlighet för licenshavare inom fiskeri- och vattenbrukssektorn att söka pengar till följd av Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen, det vill säga Brexit.

Det är svenska ESF-rådet (Europeiska socialfonden i Sverige) som utlyser stödet. Ansökningar kommer att hanteras löpande.

Syftet är att ge stöd åt företag och myndigheter inom drabbade sektorer med ett särskilt fokus på fiskeri- och vattenbrukssektorn.

Stödet avser kostnader och i viss mån förlust av inkomst som uppstått under perioden 2020–2023. För fiskeri- och vattenbrukssektorn finns flera olika typer av stöd som kommer att lysas ut separat.

De första utlysningarna inom fiskerisektorn är nu publicerade. De avser stöd för tillfälligt upphörande av fiske för år 2021 och likviditetsstöd till licenshavare för de första tre månaderna 2021. Samtliga utlysningar finns på Svenska ESF-rådets webbplats. Där finns också mer information om hur ansökan går till.

Länkar till aktuella ESF-utlysningar

Stöd för tillfälligt upphörande av fiske för år 2021

Likviditetsstöd till licenshavare för de första tre månaderna 2021

Läs mer på EFS-rådets webbplats om fiskestöden och hur ansökan går till: Fiskeri- och vattenbrukssektorn

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2023-09-21

    Den 25 september startar hummerfisket. I svenska vatten kan den främmande amerikanska hummern finnas, som kan bära på smittsamma sjukdomar som hotar vår inhemska hummer. Därför är det viktigt att du ringer Havsfiskelaboratoriet i Lysekil direkt och från båten på deras journummer 010-478 40 48 om du tror att du har fångat en amerikansk hummer.

  2. Aktuellt 2023-09-18

    Inför årets hummerfiske, med start 25 september, är det främst den nya regeln om rymningshål man ska hålla koll på. För att minska risken för så kallat spökfiske har HaV beslutat att burar ska förses med öppningar. De gör att skaldjur och fisk kan ta sig ut efter en viss tid även om fiskeredskapen förloras i havet.

  3. Aktuellt 2023-09-14

    Hur kan vi möta ett framtida kraftigt ökat elbehov? En del av lösningen kan vara mer elproduktion till havs. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ha in synpunkter på planförslagen som ska skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft.

Publicerad: 2022-12-16
Sidansvarig: Webbredaktion