Nyhetsbrev producentansvar för fiskeredskap 3 mars 2022

Nyhetsbrev producentansvar för fiskeredskap mars 2022

Det händer mycket i SPIRAL-projektet just nu. Arbetet med att bidra med underlag till kommande producentansvaret pågår för fullt, närmast med en workshop om vilka redskap som föreslås ingå i förordningen. Det viktiga standardiseringsarbetet börjar också ta form. Under 2022 kommer vi också att inleda tester med både insamling och rapportering, men först bryter vi vardagen för ett hackaton.

Nu hackar vi friåkarproblemet!

Hur får man alla producenter med på tåget och hur skapar vi förutsättningar för ett solidariskt ansvar för insamlingen av uttjänta fiskeredskap, alltså minskar risken för friåkare?

Den 21-23 mars deltar några av oss från SPIRAL-projektet i ett hackaton som arrangeras av kronofogdemyndigheten. HaV, Naturvårdsverket och Jordbruksverket ställer tillsammans upp med laget En gädda i handen som under tre dagar ska knäcka smarta lösningar på friåkarproblemet i producentansvaret.

Hör gärna av dig till Henrik Nilsson, henrik.nilsson2@havochvatten.se om du har tips eller idéer på lösningar. Ju mer vi har med oss in hacket, desto bättre kan det bli!

Vill du veta mer om hackatonet och hur det funkar? Läs mer på Kronofogdens hemsida.

Arbetet med nya standarder för fiskeredskap är igång

Snart börjar innehållet i standarden, Cirkularitet för fiskeredskap och vattenbruksutrustning, att ta form och vi vill gärna stärka arbetet med mera kunskap och synpunkter från er som konstruerar/designar, tillverkar eller säljer fiskeredskap.


De standarder som den svenska kommittén är med och utvecklar blir en grund för design, tillverkning, spårning, återanvändning och återvinning av fiskeredskap och vattenbruksutrustning. Resultatet kan få stor påverkan för dig som producent, så ta gärna chansen att påverka. Hör av dig till Nilla Persson, nilla.persson@sis.se eller läs mer om projektet på SiS hemsida.

Missa inte workshopen om vilka redskap som föreslås ingå i producentansvaret

Stort tack till alla er som svarade på enkäten med förslag på vilka redskap som bör omfattas av producentansvaret! Nu följer vi upp resultatet med en digital workshop som går av stapeln den 24 mars. Kunskaper och synpunkter från er som producenter är viktiga för att vi tillsammans ska skapa ett tydligt och fungerande producentansvar.

Kontakta Henrik Nilsson, henrik.nilsson2@havochvatten.se, om du vill veta mer.

Fler nyheter

  1. Nyhetsbrev producentansvar för fiskeredskap 2023-03-20

    Den 28 februari avslutades SPIRAL-projektet, Smart policyutvecklingen för producentansvaret för fiskeredskap av plast.

  2. Nyhetsbrev producentansvar för fiskeredskap 2022-04-11

    Sista veckan i mars blev intensiv i SPIRAL-projektet. Vi jobbade med att hitta lösningar på friåkarproblemet i ett tre-dagars hackaton, och borrade djupare i frågan om vilka redskap som skulle kunna ingå i producentansvaret för fiskeredskap i en workshop. Just nu fokuserar vi också på att göra testrapporteringen av redskap som satts på marknaden så bra som möjligt. Och arbetet inför testkörningen av insamling av uttjänta redskap pågår också. Vi ser fram emot en spännande vår och önskar er alla en glad påsk!

  3. Nyhetsbrev producentansvar för fiskeredskap 2022-03-17

    Just nu fokuserar vi på att hitta lösningar som förhindrar att man kan kringgå producentansvaret för fiskeredskap till exempel genom privatimport.

Publicerad: 2022-03-03
Sidansvarig: Webbredaktion