Nyheter om regeringsuppdrag trålgräns 8 september 2023

Engagemang och dialog i tre städer

Under tre halvdagar den 6–8 september genomförde Havs- och vattenmyndigheten en dialogturné i tre städer, i Simrishamn, i Stockholm och i Gävle.

På plats välkomnades inbjudna intressenter som berörs av uppdraget. Mötet fokuserade på diskussion och synpunkter från olika perspektiv. På sedvanligt vis startades mötet med en presentation. En sammanställning av olika scenarion till förslag på försöksområden inom svensk ekonomisk zon i centrala Östersjön samt Bottniska viken presenterades. Därefter följdes workshop med gruppdiskussioner. Det var ett stort engagemang och intresse från deltagarna.

Deltagarna var cirka ett trettiotal i varje stad och de representerade ett brett spektrum av intressenter, till exempel yrkesfiske, sportfiske, länsstyrelse, kommuner, miljöorganisationer och andra aktörer som berörs.

Nedan hittar du presentationen som visades på mötet. Observera att försöksområden i presentation är scenarier, alltså tänkta utfall.

Presentationen från dagarna pdf Pdf, 1.2 MB.

Vidare arbete enligt plan

Nu arbetar projektgruppen vidare med att gå igenom synpunkter från möten, vetenskapliga underlag samt input från den workshop som genomfördes i juni med andra berörda länder. Projektgruppen arbetar enligt tidplan då HaV kommer att slå fast och föreslå förslagsområde som sedan ska samrådas med övriga länder.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-26

    Vilka fiskehamnar ska klassas som riksintressen? Ämnet har väckt medias uppmärksamhet i dagarna. Här svarar Mats Svensson, chef för HaV:s avdelning för havsförvaltning, på några grundläggande frågor.

  2. Aktuellt 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  3. Aktuellt 2024-04-24

    Helcom, kommissionen som startades för att skydda Östersjöns miljö och genomföra Helsingforskonventionen, fyller 50 i dagarna. Här berättar Linda Rydell, utredare på HaV, om hur hon bidrar till samarbetet och hur hon ser på Helcoms framtid.

Publicerad: 2023-09-08
Sidansvarig: Webbredaktion