Nyheter om lokalt åtgärdsarbete 28 juni 2022

Uppskattade inspirationsdagar i Enköping

Enköpings kommun var värd när LEVA höll sina återkommande inspirationsdagar för lokala åtgärdssamordnare 20-21 juni. Engagerade och stolta markägare, intresserade åtgärdssamordnare och strålande väder gjorde dagarna precis så uppskattade som de brukar vara.

Enköpings lokala åtgärdssamordnare Cassandra Telldahl Bjelkelöv tillsammans med markägaren Bodil Bardosson Lind visar en våtmark som nyligen anlagts. Foto: Anna EK/HaV

Under första dagen visade Enköping kommun upp flertalet åtgärder i fält såsom dagvattenpark, fosfordammar och ett återmeandringsprojekt. Under dag två berättade Enköpings kommun om sitt strategiska vattenarbete som bland annat lett till att man nu anställt den lokala åtgärdssamordnaren efter pilotprojektet som finansierades av Havs- och vattenmyndigheten 2019-2021. Under dag två skedde även samtal om utveckling av nationella stödfunktionen, det informerades om vad vi vet om åtgärdsfinansiering kommande år, Greppa näringen presenterade sitt arbete och Life IP Rich Waters berättade om olika verktyg de håller på att ta fram i projektet och bad om synpunkter för att utveckla det arbetet.

Inspirationsdagarna välkomnar lokala åtgärdssamordnare samt myndigheter och organisationer som på något sätt stödjer den lokala åtgärdssamordningen.

I april 2023 planeras nästa års inspirationsdagar på västkusten. Till dess kommer andra kurser och möten för att stödja lokal åtgärdssamordning. Här kommer lite försmak, se till att boka in i era kalendrar:

  • Borgeby fältdagar 29-30 juni – monter S 95- möt en åtgärdssamordnare!
  • Brunnby lantbrukardagar 6-7 juli – även här kan du möta åtgärdssamordnare i Life IP Rich waters monter
  • Greppa näringens kurs - att anlägga våtmarker 12-13/10
  • Workshop om lokal samverkansprocess - torsdag 20/10 i Göteborg
    (fortsättning på digitala grundutbildningen om lokal samverkan som hölls i våras, mer information kommer efter semestern)

Dessutom planeras under hösten:

  • Studiebesök Ståstorpsån Skåne
  • Information om finansiering av lokala åtgärder - digitalt i november
  • Översiktskurs vatten- Jordbruksverket ger tvådagarskurs

Så fort det finns fler datum och öppna anmälningar kommer vi sprida det här i nyhetsbrevet.

Fler nyheter

  1. Nyheter om lokalt åtgärdsarbete 2024-01-15

    Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har inte förutsättningar att fortsätta samordna LEVA:s nationella stödfunktion för lokala åtgärdssamordnare efter 2023. HaV anser att lokal åtgärdssamordning har betydelse för att skapa en bättre havs- och vattenmiljö, och det är viktigt att möjligheten att finansiera lokal åtgärdssamordning fortsätter. Länsstyrelserna har ett fortsatt viktigt ansvar att stödja lokala aktörer som genomför åtgärder.

  2. Nyheter om lokalt åtgärdsarbete 2023-11-20

    Jordbruksverket ger digital information om hur Greppa näringen arbetar och hur du som åtgärdssamordnare eller annan vattensamordnare kan samarbeta med Greppa i ditt arbete. Genom en samverkan kan vi bättre stötta åtgärdsarbetet och samordna aktiviteter!

  3. Nyheter om lokalt åtgärdsarbete 2023-10-09

    Några nya tips om möten och utbildningar framöver.

Publicerad: 2022-06-28
Sidansvarig: Webbredaktion