Nyheter om lokalt åtgärdsarbete 1 november 2021

Inspirationsdagar i Västerviks kommun

Äntligen kunde åtgärdssamordnarna inom LEVA träffas igen för inspirationsdagar. Erfarenhetsutbyte är en viktig del av stödfunktionen. Denna gång var Västerviks kommun värd och visade upp sitt mångåriga vattenarbete.

Åtgärdssamordnarna besöker en markägare i Gamleby som genomfört många åtgärder för att minska näringsläckaget från sin jordbruksmark. Foto: Anna Ek

Sista veckan i oktober styrde åtgärdssamordnarna stegen mot Gamleby i Västerviks kommun för att träffas tillsammans på plats för första gången på två år. Västerviks kommun var värd och berättade om sitt mångåriga åtgärdsarbete för god status i sina vatten. På fältturen besökte vi bland annat en inspirerande markägare som med hjälp av kommunen genomfört många fysiska åtgärder för att minska näringsläckaget som strukturkalkning, våtmarker och tvåstegsdiken. Träffen avslutades med grupparbeten om lokalt åtgärdsarbete, samtal om framtiden och fortsättningen av LEVA.

Ett stort tack till alla åtgärdssamordnare som deltagit i LEVA 2019-2021 finansierade av Havs- och vattenmyndigheten! De har gjort ett fantastiskt jobb och deras erfarenheter har varit en förutsättning för att HaV har kunnat genomföra sina regeringsuppdrag. Hela projektgruppen ser fram emot fortsatt samverkan med åtgärdssamordnarna framöver.

Läs mer om Västerviks kommuns vattenarbete:

God Status i våra vattenmiljöer - Västerviks kommun (vastervik.se)

Tvåstegsdike utanför Gamleby. Markus Hoffman från LRF står på terrassen som just nu är översvämmad och pekar på djupfåran där vattnet rinner vid lägre flöden. Foto: Anna Ek

Fler nyheter

  1. Nyheter om lokalt åtgärdsarbete 2023-01-23

    Under 2023 erbjuds åtgärdssamordnarna mer individuell handledning om lokal samverkan. Det kan vara allt ifrån kniviga situationer, hur man bygger en samverkansprocess i praktiken i sitt område eller hur man lägger upp ett möte.

  2. Nyheter om lokalt åtgärdsarbete 2023-01-17

    Arbetar du med åtgärdsarbete på landsbygden? Då kan det vara intressant att prenumerera på landsbygdsnätverkets nyhetsbrev.

  3. Nyheter om lokalt åtgärdsarbete 2022-12-19

    Nu är anmälan öppen till Jordbruksverkets Översiktskurs vattenhushållning den 7-8 februari 2023 i Göteborg.

Publicerad: 2021-11-01
Sidansvarig: Webbredaktion