Arkiv - Aktuellt 31 augusti 2021

Vill du bidra till att minska marin nedskräpning?

På grund av sitt geografiska läge och omgivande havsströmmar är Bohuskusten på västkusten särskilt drabbad av ilandflutet skräp från Nordostatlanten. Gemensamma insatser från länderna kring Nordostatlanten är därför nödvändiga för att förebygga och minska tillförseln. Ospar (havsmiljörättskonventionen för Nordostatlanten) bjuder nu in alla som är intresserade av att minska marin nedskräpning att besvara en digital enkät.

Städning av stränderna är en stor och återkommande utgift för kommunerna utmed kusten. Foto: Daniel Mattson

Städning av stränderna är en stor och återkommande utgift för kommunerna utmed kusten. Foto: Daniel Mattson

– Enkätsvaren bildar underlag till arbetet med en ny regional handlingsplan. Den ska i sin tur bidra till att förebygga och reducera marint skräp i Nordostatlanten, säger Johanna Eriksson, utredare vid HaV.

Drabbar djur och människor

Marin nedskräpning är ett miljöproblem som skapar stora problem för både djur och människor.

– Inte minst drabbar det yrkesfisket. Fiskare runt Nordsjön tillbringar i genomsnitt en till två timmar varje vecka med att rensa sina redskap från marint skräp.

Arbetet med att bearbeta enkätsvaren sker sedan inom Ospars expertgrupp för marint skräp (där Sverige ingår genom HaV och Naturvårdsverket). Målet är att länderna inom Ospar under 2022 ska anta en ny handlingsplan för marint skräp i Nordostatlanten.

Vill du besvara enkäten (som är på engelska), klicka här!

Dina svar och idéer blir offentliga. Om du inte vill det kan du begära det i samband med att du svarar. Frågor om enkäten besvaras av: lucy.ritchie@ospar.org

För frågor om Ospar och HaV:s arbete med den regionala handlingsplanen, kontakta johanna.eriksson@havochvatten.se

Läs mer om Ospars arbete gällande marint skräp, inklusive övervakning och statusbedömningar.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-01-24

    Var finns de tre olika sälarterna i våra vatten? Har populationerna ökat eller minskat? Vilka ekonomiska konsekvenser har sälskador på fisket? Vilken roll har sälar i ekosystemet? I en färsk rapport presenterar Havs- och vattenmyndigheten på uppdrag av regeringen nytt kunskapsunderlag som ger svar på dessa frågor.

  2. Aktuellt 2025-01-21

    Nya havsplaner bäddar för kraftigt ökad elproduktion från havsbaserad vindkraft. Efter en omfattande planeringsprocess har Havs- och vattenmyndigheten lämnat förslaget till regeringen för beslut.

  3. Aktuellt 2024-12-19

    Ett nytt digitalt verktyg gör det enklare att utforska bedömningen av havsmiljöns status.

  • Johanna Eriksson
  • Utredare
  • Havsmiljöenheten
  • Tel: 010-6986269
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens förnamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2021-08-31
Sidansvarig: Webbredaktion