Aktuellt • 3 april 2025
Ny överenskommelse om bestämmelser för fisket i Torneälvens älv- och havsområde
HaV och finska Jord- och skogsbruksministeriet har förhandlat fram nya fiskebestämmelser för fisket i Torneälven och del av Haparanda skärgård.

Laxfälla i havet, Norrland. Foto: Håkan Carlstrand/HaV
Bestämmelserna syftar bland annat till att stärka skyddet för svaga bestånd av havsöring, vandringssik och harr samt öka skyddet för beståndet av lax.
– Det handlar också om att anpassa möjligheterna till fiske efter lax med hänsyn till beståndssituationen, målet om ett uthålligt fiske och EU:s fiskelagstiftning i havet, säger Jens Persson, utredare vid HaV.
Stärkt skydd
Genom överenskommelse om nya bestämmelser inför 2025 års fiske får laxbeståndet ett stärkt skydd. Bestämmelserna innebär bland annat att samtliga fiskande, oavsett fiskemetod, får fånga och behålla sammanlagt högst två laxar vid fiske i älvområdet. Därefter ska den fiskande upphöra med allt fiske efter lax för resterande del av året. Genom en fortsatt senarelagd start och ett tidigarelagt förbud för fiske efter lax i älven får laxbeståndet ett stärkt skydd i början och slutet av säsongen.
Förbud mot huggkrok
Från och med den 16 augusti till och med den 25 augusti införs ett förbud för att fånga och behålla lax som överstiger 65 centimeter. Under denna tid kommer det endast vara tillåtet att bedriva fiske efter lax med spö och drag utrustat med hullingslösa krokar. Därutöver införs ett förbud för användning av huggkrok och antalet spön som får användas vid fiske från båt begränsas till maximalt fyra spön per båt.
Yrkesfisket begränsas
Även det yrkesmässiga fisket efter lax i havsområdet utanför Torneälven kommer omfattas av begränsningar inför 2025 års fiske. Detta fiske begränsas i första hand av tillgänglig kvot för yrkesmässigt fiske efter lax i havet. Under 2025 kommer denna kvot vara strikt begränsad vilket avsevärt väntas minska fångsten av lax i havsområdet utanför Torneälven. Det är HaV som beslutar om hur den nationella laxkvoten ska fördelas för fiske efter lax längs den svenska kusten. Inför dessa beslut beaktas beståndssituationen för Torneälven.
– Bestämmelserna innebär även fortsättningsvis ett starkt skydd för det svaga öringbeståndet samt stärkt skydd för beståndet av vandringssik, säger Jens Persson.

Uppvandringen av lax i Torneälven har minskat sedan 2022. Foto: Håkan Carlstrand/HaV
Minskad uppvandring
Laxbeståndet i Torneälven är mycket produktivt. Älven är idag den enskilt mest produktiva laxälven i Östersjön. Under många år har mer än 50 000 laxar vandrat upp för lek. Däremot har uppvandringen av lax minskat sedan 2022. Under åren 2023 – 2024 var antalet räknade laxar det lägsta sedan början av 2010-talet.
– Utvecklingen är bekymmersam. Den tycks av allt att döma vara en följd av att laxens överlevnad i havet har minskat under senare år, säger Jens Persson.
Sträcka på 50 mil
Sedan 2010 gäller lagen om gränsälvsöverenskommelsen mellan Sverige och Finland. En del av denna lag utgörs av fiskestadgan för gränsälven från källsjön Kilpisjärvi nära norska gränsen genom hela gränsälven ända ner till Torneälvens mynning i havet, en sträcka på ungefär 50 mil. Stadgarna gäller också i ett triangelformat havsområde utanför Torneälvens mynning i Haparanda skärgård.
Förhandlar på regeringens uppdrag
HaV förhandlar varje år, på regeringens uppdrag, med finska Jord- och skogsbruksministeriet om bestämmelser för fisket i såväl älvområdet som havsområdet. Bestämmelserna för fisket ska utformas på grundval av biologisk rådgivning om beståndssituationen med hänsyn till ett hållbart nyttjande som främjar hela gränsregionens intressen ur både bestånds- och nyttjandesynpunkt. Med anledning av de senaste årens svaga uppvandring av lax diskuterades särskilt behovet av åtgärder för att stärka skyddet av lax. Läs mer om överenskommelsen här.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-05-05
26 fiskarter har påträffats där. Havsforskningsrådet ICES klassar den som ”vildlaxälv” med självreproducerande laxbestånd. Testeboån i Gästrikland är nu i fokus för åtgärder för att skapa fria vandringsvägar och återskapa åns ursprungliga ekologiska funktioner och skyddsvärda livsmiljöer. HaV stöttar arbetet.
-
Aktuellt • 2025-04-28
Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.
-
Aktuellt • 2025-04-23
Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att det från 1 maj blir förbjudet att fritidsfiska ål i Rönne å, från Ringsjöarna och till mynningen i havet vid Ängelholm.