Aktuellt • 5 mars 2025
HaV förbjuder fiske efter sjurygg
Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att det från och med den 15 mars 2025 inte är tillåtet att fiska sjurygg i svenska havsområden. Beslutet innebär också att oavsiktliga bifångster omedelbart ska återutsättas och gäller tillsvidare.

Sjurygg (Cyclopterus lumpus), även kallad stenbit (hane) eller kvabbso (hona), finns längs kusten från västkusten upp till Norrbottens skärgård. Foto: Natalie Greppi
Sjurygg kan företa långa vandringar (över 500 km), men tycks ofta återvända till sin födelseplats för att föröka sig. Hur dess beteende ser ut i svenska vatten är okänt och det är därför svårt att avgöra storleken på lämpliga förvaltningsområden. Det är dock klarlagt att sjuryggen i Östersjön skiljer sig genetiskt från beståndet i Öresund och Kattegatt, som i sin tur skiljer sig genetiskt från beståndet i Skagerrak. Storleken på sjuryggen i Östersjön är även påtagligt mindre än i Öresund, Kattegatt och Skagerrak.
Svaga bestånd
Mot bakgrund av en flerårig negativ beståndsutveckling i samtliga svenska kustvatten bedömer Havs- och vattenmyndigheten att det riktade fisket efter sjurygg inte bara bör förbjudas i Öresund, som är huvudfiskeområdet, utan i samtliga svenska havsområden.
– Att i detta läge fortsatt bedriva ett riktat fiske efter sjurygg bedöms inte vara långsiktigt hållbart eftersom det skulle försvåra möjligheterna att bygga upp bestånden till hållbara nivåer, säger Martin Karlsson, utredare på HaV.
Allt riktat fiske förbjuds
Sjuryggen fiskas under våren med stormaskiga nät. För att bestånden av sjurygg snabbt ska få ökat skydd beslutar Havs- och vattenmyndigheten att freda arten från allt riktat fiske. Sjurygg får därför varken fiskas av licensierade yrkesfiskare eller av fritidsfiskare, varken med nät eller handredskap. Fångas sjurygg som bifångst i fisken efter andra arter måste arten omedelbart återutsättas.
Remiss gällande fredning av sjurygg i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-03-10
Nu är Sveriges andra riskklassificeringen av främmande arter klar. Det är SLU Artdatabanken som genomfört arbetet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten samt Naturvårdsverket.
-
Aktuellt • 2025-03-06
BSAP-fonden har nu öppnat en ny utlysning. Den ger finansieringsmöjligheter till projekt som tar itu med de viktigaste utmaningarna som Östersjön står inför. Ansök senast 18 april.
-
Aktuellt • 2025-02-27
Från den 15 mars 2025 är det inte tillåtet att fiska harr i Vättern. Det har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutat efter en remissrunda.