Aktuellt 30 januari 2025

Regeringen förbjuder utsläpp från skrubbrar i svenskt vatten

Regeringen har beslutat att förbjuda utsläpp från fartygskrubbrar som tvättar rökgaser på fartyg. Förbudet gäller för alla fartyg i svenskt sjöterritorium.

– Ett glädjande besked, säger Fredrik Lindgren, utredare på HaV, som har arbetat med frågan i flera år.

Förbudet kommer att leda till minskade utsläpp av farliga ämnen från sjöfarten i svenskt territorialvatten. Foto: Leena Mägi/HaV

– Nu förbjuder vi fartyg att släppa ut skrubbervatten i svenskt vatten. De flesta svenska redarna kör redan på bränsle med tillräckligt låg svavelhalt för att inte behöva skrubbrar. Men med detta beslut får inga fartyg som trafikerar våra hav släppa ut skrubbervatten i svenskt sjöterritorium, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

– Utsläpp från fartygsskrubbrar är – även i mycket låga koncentrationer – skadliga för vår marina miljö. Användningen av skrubbrar ökar dessutom den totala bränsleförbrukningen med omkring 2–3 procent, vilket också ökar utsläppen av koldioxid. När regeringen nu förbjuder utsläpp från skrubbrar tar vi ett viktigt steg både för en bättre havsmiljö och för klimatet, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Två regeringsuppdrag

HaV har arbetat fram underlag om skrubbrars miljöpåverkan och tagit fram bedömningar och förslag till reglering i två separata regeringsuppdrag. På myndigheten är man är bekymrade över den stora ökning av fartygsaktivitet i våra vattenområden där skrubbertekniken används. Följden är stora utsläpp av farliga ämnen, till exempel vanadin och polycykliska aromatiska kolväten (PAHer).

– Det är glädjande att regeringen nu har gått vidare och infört ett förbud, ett förslag som HaV och Transportstyrelsen gemensamt framförde i vår senaste rapportering av regeringsuppdrag i frågan, säger Fredrik Lindgren.

Internationell samverkan viktigt

Förbudet kommer att leda till minskade utsläpp av farliga ämnen från sjöfarten i svenskt territorialvatten.

– Men det är viktigt att vi fortsätter att arbeta tillsammans med våra grannländer för att minska utsläppen från skrubbrar. Regeländringen medför nämligen inte ett förbud av utsläpp utanför svenskt territorialvatten, säger Fredrik Lindgren.

Tömmer tvättvattnet i havet

Skrubbrar är en reningsutrustning som installeras på fartyg för att rena fartygets rökgaser, så att det som släpps ut till luften innehåller relativt låga nivåer av svavel. Skrubbrar med öppna system tömmer sedan tvättvattnet med alla föroreningar som tvättats ur rökgasen ut i havet. Även skrubbrar med stängda system producerar avtappningsvatten med farliga ämnen som i dag kan släppas ut i vattnet. Det vanligaste är skrubbrar med öppna system.

Utsläpp från öppna fartygsskrubbrar till vatten förbjuds i svenskt sjöterritorium från och med den 1 juli 2025. Utsläpp från alla skrubbrar till vatten förbjuds i svenskt sjöterritorium från och med den 1 januari 2029.

Aviserat förbud

Både Sverige och Finland har nu beslutat om förbud mot utsläpp från skrubbrar och även Danmark har aviserat ett kommande förbud. Regeringen arbetar vidare i olika internationella sammanhang för att en minskning av dessa utsläpp ska ske i så stora havsområden som möjligt.

För ytterligare information, se HaV:s och Transportstyrelsens rapporterade regeringsuppdrag från 2020 och 2021.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-04-28

    Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.

  2. Aktuellt 2025-04-23

    Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att det från 1 maj blir förbjudet att fritidsfiska ål i Rönne å, från Ringsjöarna och till mynningen i havet vid Ängelholm.

  3. Aktuellt 2025-04-14

    Hur kan vi stärka förvaltningen av våra kust- och havsområden inom förvaltningens givna ramar? Svaret ges i en ny handbok från HaV.

  • Fredrik Lindgren
  • Utredare
  • Havsmiljöenheten
  • Tel: 010-6986314
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2025-01-30
Sidansvarig: Webbredaktion