Aktuellt • 16 oktober 2024
HaV hjälper dig hitta pengar till miljöåtgärder
Vill du förbättra havs- och vattenmiljöer? Då finns det en rad ekonomiska bidrag att söka. Vi har ställt samman de vi känner till i en sökbar tabell.

Foto: Mats Svensson / Havs- och vattenmyndigheten.
Syftet med sammanställningen av ekonomiska bidrag är att underlätta för länsstyrelser, kommuner, vattenråd, privatpersoner och andra aktörer som vill arbeta aktivt med vattenvård och restaureringar. Sammanställningen omfattar bidrag från flera olika myndigheter och organisationer. Här hittar du tabellen. Den är sökbar utifrån sökord, bidragsfinansiär och miljömål.
– Tipsa oss gärna om det är något bidrag som du känner till som inte finns med, säger Anna Ek, utredare på HaV:s enhet för åtgärdssamordning.
Över en halv miljard från HaV
HaV är en viktig finansiär av åtgärder i havs- och vattenmiljöer. Under 2024 har myndigheten hittills fördelat över 510 miljoner kronor till länsstyrelsernas arbete med lokala vattenvårdsprojekt (LOVA), kalkning, restaurering och biologisk mångfald.
– Vi inriktar oss på prioriterade miljöproblem och olika geografiska områden. Vi medfinansierar också LIFE-projekt och Interreg-projekt med uppemot 50 miljoner kronor, säger Johan Kling, chef för HaV:s avdelning för vattenresursförvaltning.
LIFE är ett särskilt finansieringsprogram inom EU för natur-, miljö- energi- och klimatprojekt. I Interreg-projekt är fokus på att utveckla samarbetet mellan länder.

Säveån är ett vattendrag i Västergötland, längd 130 km inklusive källflöden. I ån finns Säveålax som har anpassats till miljön under tusentals år och är genetiskt unik. Lerums kommun får LOVA-stöd för att ta fram en förstudie av vilka åtgärder som är möjliga i syfte att gynna Säveålax. Foto: Staffan Ljung/HaV
Kommande satsningar
I regeringens budgetproposition för 2025 planeras extra satsningar, bland annat på Lokala vattenvårdsprojekt (LOVA).
– Det tror och hoppas vi kommer att stärka de lokala aktörernas åtgärdsarbete för att nå en bättre havs- och vattenmiljö, säger Johan Kling.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-05-08
Du är omvärldsanalytiker på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet. Du är också en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj.
-
Aktuellt • 2025-05-05
26 fiskarter har påträffats där. Havsforskningsrådet ICES klassar den som ”vildlaxälv” med självreproducerande laxbestånd. Testeboån i Gästrikland är nu i fokus för åtgärder för att skapa fria vandringsvägar och återskapa åns ursprungliga ekologiska funktioner och skyddsvärda livsmiljöer. HaV stöttar arbetet.
-
Aktuellt • 2025-04-28
Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.