Aktuellt • 22 februari 2024
Ledtrådar från istiden kan hjälpa oss att återställa svenska vattendrag
Människans ingrepp har förstört viktiga livsmiljöer för lax och öring i svenska bäckar och älvar. Forskare vid Umeå universitet har upptäckt avgörande ledtrådar för att återställa vattendragen till sitt naturliga tillstånd.
Flygfoto över ett blockigt vattendrag som inte utsatts för mänsklig påverkan. Den stora mängden stenblock skapar olika livsmiljöer som är viktiga för fiskar och andra djur. Foto: Richard Mason och Jens Andersson
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har bidragit till att finansiera fältarbetet. Erik Årnfelt, utredare på HaV:s enhet för biologisk mångfald, tycker att forskningsresultaten är spännande och menar att de kommer till nytta för myndigheten.
– Vi ser Umeåforskarnas resultat som viktiga för satsningen på restaurering inom det treåriga regeringsuppdraget om akvatiskt restaurering som vi jobbar med, säger han.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-06-18
Totalt ägnade sig ungefär 1,2 miljoner personer åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten under 2024 visar en enkät som SCB gjort på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Antalet kvinnor som fritidsfiskar har ökat jämfört med föregående år vilket bryter en nedåtgående trend.
-
Aktuellt • 2025-06-18
94 procent av de 471 svenska EU-baden har utmärkt, bra eller tillfredsställande badvattenkvalitet. 77 procent av EU-baden har fått klassificeringen utmärkt badvattenkvalitet. Det visar Havs- och vattenmyndighetens (HaV:s) rapport ”Sveriges badvattenkvalitet – inför badsäsongen 2025”.
-
Aktuellt • 2025-06-17
Efter det att laxparasiten Gyrodactylus salaris (Laxdjävul) har bekräftats i Munkedalsälven, ett sidovattendrag till Örekilsälven, inför Havs- och vattenmyndigheten (HaV) nu ett förbud mot fiske i del av älven. Samtidigt införs krav på desinficering av utrustning som används i samband med fiske på laxförande sträckor i Örekilsälven. Beslutet träder i kraft den 19 juni, för att minimera risken för vidare spridning av parasiten som kan ha allvarliga konsekvenser för laxbeståndet.