Aktuellt 22 februari 2024

Ledtrådar från istiden kan hjälpa oss att återställa svenska vattendrag

Människans ingrepp har förstört viktiga livsmiljöer för lax och öring i svenska bäckar och älvar. Forskare vid Umeå universitet har upptäckt avgörande ledtrådar för att återställa vattendragen till sitt naturliga tillstånd.

Flygfoto över ett blockigt vattendrag som inte utsatts för mänsklig påverkan. Den stora mängden stenblock skapar olika livsmiljöer som är viktiga för fiskar och andra djur. Foto: Richard Mason och Jens Andersson

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har bidragit till att finansiera fältarbetet. Erik Årnfelt, utredare på HaV:s enhet för biologisk mångfald, tycker att forskningsresultaten är spännande och menar att de kommer till nytta för myndigheten.

– Vi ser Umeåforskarnas resultat som viktiga för satsningen på restaurering inom det treåriga regeringsuppdraget om akvatiskt restaurering som vi jobbar med, säger han.

Läs mer på Umeå universitets webbplats.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-07-05

    Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart, övergödning och farliga ämnen ger fortsatta stora problem, visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort. Ett fåtal ljusglimtar finns.

  2. Aktuellt 2024-06-28

    Internationella havsforskningsrådet, ICES, har presenterat sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2025.

  3. Aktuellt 2024-06-28

    Det är många som har frågor om laxen i Östersjön. Här har vi sammanställt information om hur laxbestånden förvaltas och vilka åtgärder som satts in för att dels få bättre kunskap om laxens situation, dels påverka laxbeståndens förutsättningar.

Publicerad: 2024-02-22
Sidansvarig: Webbredaktion