Aktuellt 30 januari 2024

Hälleflundran skyddas under lekperioden

EU-kommissionen antog den 26 januari 2024 en delegerad förordning om fredning av hälleflundra. Den gäller under lekperioden för EU-vatten i Skagerrak och i svensk ekonomisk zon i Kattegatt.

Fisk.

Hälleflundra (Hippoglossus hippoglossus) förekommer i Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön och i Nordatlanten. Illustration: Wilhelm von Wright.

Förordningen inför samma regler som Sverige har sedan 2010. Den innebär alltså förbud för yrkes- och fritidsfiskare att fiska efter, behålla ombord och landa hälleflundra. Det gäller under lekperioden från den 20 december till och med den 31 mars.

– Det är en stor fördel för förvaltning och bevarande av hälleflundra att samma regler inom kort kommer att gälla för alla som fiskar i området, säger Karin Linderholm, utredare vid HaV.

Gemensam rekommendation

EU:s medlemsländer har i regionalt samarbete för Nordsjöområdet tagit fram en gemensam rekommendation att införa dessa regler. Den gemensamma rekommendationen skickades till EU-kommissionen i juni 2023. Förslaget har sedan granskats vetenskapligt av EU-kommissionens vetenskapliga, tekniska och ekonomiska kommitté för fiske (STECF).

Sverige har varit drivande i arbetet och Havs- och vattenmyndigheten kommer att informera när reglerna träder i kraft. Efter kommissionens antagande av den delegerade förordningen har ministerrådet och Europaparlamentet upp till fyra månader på sig för granskning av förordningen.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-07-05

    Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart, övergödning och farliga ämnen ger fortsatta stora problem, visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort. Ett fåtal ljusglimtar finns.

  2. Aktuellt 2024-06-28

    Internationella havsforskningsrådet, ICES, har presenterat sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2025.

  3. Aktuellt 2024-06-28

    Det är många som har frågor om laxen i Östersjön. Här har vi sammanställt information om hur laxbestånden förvaltas och vilka åtgärder som satts in för att dels få bättre kunskap om laxens situation, dels påverka laxbeståndens förutsättningar.

Publicerad: 2024-01-30
Sidansvarig: Webbredaktion