Aktuellt 28 november 2023

Ny kunskap och uppdaterad förvaltningsplan för storskarv

Naturvårdsverket och Havs-och vattenmyndigheten har nu lämnat in delar av det regeringsuppdrag vi arbetat med tillsammans. Det handlar om en kunskapssammanställning om storskarvens ekologi och roll i ekosystemet samt en reviderad nationell förvaltningsplan.

Tre fåglar av arten skarv sitter på två stenar som omges av hav. I horisonten syns två vita fåglar flyga framför en mörk och molnig himmel.

Foto: Mats Svensson / Havs- och vattenmyndigheten.

Naturvårdsverket har ansvar för den nationella förvaltningen av storskarv och har huvudansvar för den nationella förvaltningsplanen för storskarv. Havs- och vattenmyndigheten har varit behjälpliga med underlag kring storskarvens påverkan på fisket och fiskresursen.

Fiskpopulationer påverkas av en rad olika faktorer och det är svårt att separera effekter från storskarv från annan påverkan. Generellt verkar påverkan från storskarv på fiskpopulationer vara små i friska välmående ekosystem. Påverkan syns mer tydligt på lokala, redan hotade och svaga fiskbestånd.

– Vi har knappt friska och välmående akvatiska ekosystem längre, än mindre starka fiskbestånd. Runt om i landet pågår väldigt mycket arbete med att freda områden från påverkan från fiske under hela året eller delar av året för att öka fiskbeståndens storlek. I andra områden återställer man lekområden och vandringsvägar och gör kostsamma projekt för att fiskbestånden ska få större möjligheter till överlevnad. Från mitt perspektiv är det självklart att begränsa även storskarvens påverkan i områden som är särskilt värdefulla för fiskens reproduktion och fortlevnad, säger Martin Karlsson, enheten för fiskereglering vid Havs- och vattenmyndigheten.

Läs mer om uppdraget och förvaltningsplanen

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-07-05

    Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart, övergödning och farliga ämnen ger fortsatta stora problem, visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort. Ett fåtal ljusglimtar finns.

  2. Aktuellt 2024-06-28

    Internationella havsforskningsrådet, ICES, har presenterat sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2025.

  3. Aktuellt 2024-06-28

    Det är många som har frågor om laxen i Östersjön. Här har vi sammanställt information om hur laxbestånden förvaltas och vilka åtgärder som satts in för att dels få bättre kunskap om laxens situation, dels påverka laxbeståndens förutsättningar.

Publicerad: 2023-11-28
Sidansvarig: Webbredaktion