Aktuellt 15 november 2023

EU stärker fiskerikontrollen för ett mer hållbart fiske

Kameror ombord på vissa större fiskefartyg. Övergång till elektronisk fångstrapportering för alla. Nu sker stora förändringar av EU:s system för fiskerikontroll. Allt för att bidra till ett hållbart fiske.

I Sveriges omgivande vatten finns nordhavsräka (Pandalus borealis) i Norska rännan, Skagerrak, Koster- och Gullmarsfjorden. Foto: Maja Kristin Nylander

Ändringarna innebär bland annat en gradvis övergång till att all fångstrapportering från yrkesfiskarna ska ske elektroniskt. Alla fiskefartyg, oavsett storlek, ska dessutom ha system för positionsövervakning.

Det införs också krav på kameror på vissa fiskefartyg med totallängd på 18 meter eller mer och möjlighet för medlemsländerna att utöka kraven även till mindre fartyg.

– Det gäller fiske där behovet av kontroll är extra stort, säger Niclas Törnell, chef för HaV:s avdelning för fiskerikontroll.

Börjar gälla stegvis

De flesta ändringarna börjar gälla om två eller fyra år. För att yrkesfiskarna och berörda myndigheter ska ha möjlighet att anpassa sig, börjar de nya reglerna gälla stegvis. EU-kommissionen ska nu ta fram detaljerade bestämmelser för hur olika regler ska se ut och användas praktiskt.

Effektivare fiskerikontroll

Den nya lagstiftningen rör cirka 70 procent av de befintliga reglerna för fiskerikontroll. Syftet är att öka följsamheten mot reglerna i den gemensamma fiskeripolitiken. Reglerna anpassas till den tekniska utvecklingen och annan nyare lagstiftning, till exempel när det gäller skydd av personuppgifter.

– På flera områden kommer de nya reglerna göra att vi kan bedriva en effektivare fiskerikontroll, säger Niclas Törnell.

Exempel på förändringar:

  • Nya undantag införs för toleransmarginalen, alltså för den tillåtna skillnaden mellan fångstens uppskattade vikt i loggboken och den faktiska vikten vid vägning. Bland annat kommer undantagen för fångster som omfattas av den fleråriga planen för Östersjön ändras och på sikt fasas ut.
  • En successiv övergång till att alla fiskefartyg oavsett storlek ska ha system för positionsövervakning.
  • En successiv övergång till att all rapportering från fiskets aktörer ska ske elektroniskt, oavsett storlek på fartyg. Det inkluderar bland annat loggbok, landningsdeklaration, omlastnings- och transportdokument.
  • Utökade krav på spårbarhet av fiskeriprodukter till att omfatta även importerade produkter, sötvattensfångst och fler vattenbruksprodukter.
  • Krav på kameror ombord på fiskefartyg med totallängd på 18 meter eller mer i vissa fisken där behovet av kontroll är extra stort. Möjlighet att införa kameror även på mindre fartyg.
  • Ett nytt EU-gemensamt system för hantering av fångstintyg vid import av fiskeriprodukter.
  • Krav på registrering av fritidsfiskare och rapportering av vissa arter vid fritidsfiske.
  • EU-gemensamma bestämmelser kring sanktioner och vad som ska anses vara en allvarlig överträdelse.

Pressmeddelande från Europeiska unionens råd.

Länk till antagen text.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-05-06

    Naturvårdsverket utlyser medel till forskning om metoder för framtidens miljöövervakning och om att utveckla den ekosystembaserade förvaltningen av våra hav och sötvatten.

  2. Aktuellt 2024-05-06

    Var går trålgränsen i Kattegatt? Frågan har diskuterats i media på sistone. Här ger vi en bakgrund och en kort sammanfattning av det arbete på HaV som pågår just nu.

  3. Aktuellt 2024-04-26

    Vilka fiskehamnar ska klassas som riksintressen? Ämnet har väckt medias uppmärksamhet i dagarna. Här svarar Mats Svensson, chef för HaV:s avdelning för havsförvaltning, på några grundläggande frågor.

Publicerad: 2023-11-15
Sidansvarig: Webbredaktion