Aktuellt • 6 november 2023
Åtgärder behövs för att rädda svämlövskogen
Svämlövskogar är dynamiska och artrika ekosystem som behöver svämmas över för att bibehålla sina unika naturvärden. Idag är dessa skogar hotade, något som Grip on Life uppmärksammar i dagarna.
Svämlövskog i naturreservatet Ginbergsängen vid Klarälven. Foto: Dan Mangsbo
Svämlövskogar är bland de mest artrika, funktionella och mångfacetterade miljöer som finns i landet och viktiga biologiska ”hotspots”. De är också spännande eftersom de är beroende av regelbundna översvämningar från närliggande vattenområden.
Svämlövskogar försvunnit
Svämlövskogar är en biologiskt värdefull övergångszon mellan land och vatten. Idag har cirka 90 procent av den ursprungliga arealen svämlövskog i Europa försvunnit och i Sverige är de både ovanliga och otillräckligt undersökta. Orsaken är att näringsrik mark nära vattendrag omvandlats till jordbruksmark eller dämts över och att många vattendrag rätats och kanaliserats. Åtgärder för att bevara svämlövskogar behövs, en varierad vattendynamik med periodiska översvämningar är avgörande för kvaliteten hos skogarna och dessa åtgärder behöver ofta kompletteras med skötselåtgärder som till exempel bortröjning av barrträd.
Stimulera till åtgärder
I Grip on Lifes broschyr ”Svämlövskogar – hotade biologiska hotspots beroende av översvämningar från vattendrag” syftar till att stimulera till åtgärder och insatser för de aktuella naturtyperna. Broschyren har utarbetats av Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket. Läs mer om svämskogar i broschyren.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2025-05-08
Du är omvärldsanalytiker på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet. Du är också en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj.
-
Aktuellt • 2025-05-05
26 fiskarter har påträffats där. Havsforskningsrådet ICES klassar den som ”vildlaxälv” med självreproducerande laxbestånd. Testeboån i Gästrikland är nu i fokus för åtgärder för att skapa fria vandringsvägar och återskapa åns ursprungliga ekologiska funktioner och skyddsvärda livsmiljöer. HaV stöttar arbetet.
-
Aktuellt • 2025-04-28
Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.