Aktuellt 30 augusti 2023

Hitta på sidan

Bättre marin miljöövervakning i Östersjön och Västerhavet

Havet känner inga gränser och länderna runt Östersjön och Västerhavet behöver arbeta ännu mer tillsammans för att förbättra tillståndet i den marina miljön. Därför tar HaV och Formas nu ett initiativ och samlar beslutsfattare och experter för att utveckla framtidens miljöövervakning.

Logga för konferensen MEMFIS

In English

Den 9–10 november 2023 arrangerar Havs- och vattenmyndigheten och Formas, en internationell konferens om framtidens miljöövervakning, med fokus på innovation och hållbarhet. Konferensen kommer äga rum i Stockholm.

Forum för samarbete

Miljöövervakning är grunden för en god förvaltning av hav och vatten och en hållbar blå ekonomi. Den har också stor betydelse för Sveriges arbete med våra nationella miljökvalitetsmål, samtidigt som den är viktig del i europeisk lagstiftning inom vatten och biologisk mångfald. Med ökade kostnaderna krävs ett ökat samarbete och innovation för att tillsammans skapa den miljöövervakningen som förvaltningen behöver.

- Med denna konferens vill vi skapa ett forum där intressenter kan diskutera behoven av miljöövervakning, byta erfarenheter, presentera nya metoder och inte minst hitta samarbetsmöjligheter. Det är tillsammans som vi kan lägga grunden för framtidens miljöövervakning och en hållbar blå ekonomi, säger Thomas Klein, avdelningschef miljöanalys på Havs- och vattenmyndigheten.

Effektivitet och framtid i fokus

HaV och Formas har bjudit in politiker, myndigheter, forskare och näringsliv från våra grannländer Finland, Baltikum, Polen, Tyskland, Danmark och Norge. Konferensen kommer fokusera på framtiden och hur man kan nyttja och utveckla de resurser vi har för marin miljöövervakning.

- Miljöövervakning är en viktig grund för forskningen om hållbar utveckling och forskningen ger oss information och kunskap om vår miljö. Genom kunskapsutbyte och samarbete blir miljöövervakningen både bättre och mer kostnadseffektiv. Kan vi nyttja nuvarande övervakningsinfrastruktur, innovativa övervakningsmetoder och analytiska resurser ännu effektivare, så kan vi stödja en havsmiljöövervakning som hjälper oss nå både våra nationella miljömål och de globala hållbarhetsmålen inom Agenda 2030, säger John Tumpane, avdelningschef på Formas och medarrangör av konferensen.

Välkommen till konferensen MEMFIS – Marine Environmental Monitoring – Future, Innovation, Sustainability.

Vill du få koll på talare och mer information om MEMFIS? Prenumerera på nyheter om konferensen.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-05-16

    Förslaget till ändrade havsplaner som skapar förutsättningar för havsbaserad vindkraft kan bli en viktig del i klimatomställningen. Samtidigt ställs stora krav på hänsyn till de intressen som redan finns i havet.

  2. Aktuellt 2024-05-16

    Den internationella sjöfartsorganisationen IMO har nyligen antagit frivilliga riktlinjer för hur plastpellets ska transporteras till havs. Syftet är att undvika att de läcker ut i naturen vid fartygsolyckor eller om containrar faller överbord.

  3. Aktuellt 2024-05-08

    Sverige har nu fullgjort den tekniska rapporteringen för vattendirektivet till EU. Rapporteringen innehåller uppgifter om vattenmiljö och miljökvalitetsnormer för Sveriges drygt 27 000 vattenförekomster.

Publicerad: 2023-08-30
Sidansvarig: Webbredaktion