Aktuellt • 13 juni 2023
Internationellt samarbete för att rädda flodpärlmusslan
Trots att flodpärlmusslan är ett av jordens mest långlivade djur är den klassad som starkt hotad. Men nu jobbar Sverige, Finland och Estland tillsammans i projektet LIFE Revives för att göra framtiden ljusare för den lilla mollusken. HaV stöttar arbetet med drygt 16 miljoner kronor.
Erik Årnfelt är utredare vid HaV:s enhet för biologisk mångfald. Han berättar att flodpärlmusslan har höga krav på sin miljö och därmed är en viktig indikator- och paraplyart. En paraplyart är en djur- eller växtart som lever i ett område med andra känsliga arter, med tillägget att paraplyarten har höga krav på sitt habitat, sin livsmiljö. Flodpärlmusslan vill till exempel ha klart, syrerikt, näringsfattigt vatten med stabila pH-värden. Den kräver lax eller öring för sin föryngring och är på så sätt också beroende av fria vandringsvägar.
– Genom att värna de behov som en paraplyart har får man med de andra arternas behov i samma område, säger Erik Årnfelt.
Restaureringar i 22 vattendrag
LIFE Revives är ett internationellt projekt där även Finland och Estland är med. Det syftar till att bevara den hotade flodpärlmusslan genom att restaurera dess habitat och producera juvenila (unga) musslor för utsättning i vattendrag. I hela 22 vattendrag i Sverige ska restaureringsarbeten ske. Totalt omfattar projektet 14 avrinningsområden med 69 vattendrag. Av dessa finns 36 i norra Sverige, 32 i norra och västra Finland och ett i Estland.
– Konkret handlar det om att riva vandringshinder, plugga igen diken, restaurera skador från flottledsrensningar och infektera fisk med mussellarver för att sedan återföra fiskarna i vattendrag, säger Erik Årnfelt.
Hakar sig fast på fiskar
Just det sistnämnda är något mycket speciellt som kännetecknar flodpärlmusslan. För att den ska kunna fortplanta sig behövs ett reproducerande bestånd av lax eller öring. Detta eftersom musslan har ett utvecklingsstadium där de som millimetersmå larver hakar sig fast som parasiter på fiskarnas gälar. Efter 9 till 11 månader har larven utvecklats till en liten mussla som släpper taget om fisken, faller till botten och gräver ned sig. Endast en av hundra miljoner larver beräknas etablera sig som en liten mussla i bottnen.
Mycket konkret har gjorts
Patrik Olofsson är projektkoordinator vid Länsstyrelsen i Norrbotten och engagerad i LIFE Revives. Projektet löper mellan 2021 och 2027 och nu är man alltså mitt uppe i arbetet. Patrik berättar att olika tillståndsansökningar har tagit en hel del tid, men att mycket konkret har gjorts.
– Vi har satt ut sedimentfällor, så kallade deflektorer, av trä på flera håll. Det är ett för Sverige nytt sätt att göra vattnet mindre grumligt. Vi har också undersökt kemin i flera vattendrag och startat restaureringsarbete i Klubbälven i Piteå. Där handlar det om en sträcka på sex kilometer som ska bli av med sina flottledsskador, säger han.
Infektera fiskar med larver
Patrik Olofsson och Sportfiskarna har också kommit igång med arbetet att infektera fiskar med flodpärlmussellarver. Med elfiske bedövar och fångar man först unga laxar och öringar. När de har kvicknat till läggs fiskarna helt enkelt i en hink där de får samsas med gravida musslor en stund.
– Det tar ju väldigt lång tid, åratal, innan man kan se resultat, men vi hoppas förstås på att ett antal fiskar nu bär på små mussellarver, säger han.
Åtgärder i Natura 2000-områden
I norra Sverige ska en rad åtgärder utföras inom ramen för LIFE Revives:
- åtgärda cirka 40 dammar och vägtrummor
- åtgärda 80 diken
- åtgärda 40 kilometer strömsträcka i 8 vattendrag
- skapa minst 160 lekbottnar för lax och öring
- Arbetet kommer främst att ske inom Byske-, Pite-, Råne- och Åbyälvens Natura 2000-områden.
Projektfakta
Projektnamnet Revives står för "Reviving freshwater pearl mussel populations. Totalbudget är 15,9 miljoner Euro. Projektet finansieras med stöd av Europeiska unionens LIFE-program. HaV är den största finansiären i Sverige.
Kontakt: Patrik Olofsson, projektkoordinator EU Life – Revives, Länsstyrelsen i Norrbottens län. Telefon: 010-225 53 92
E-post: patrik.olofsson@lansstyrelsen.se
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2024-12-19
Ett nytt digitalt verktyg gör det enklare att utforska bedömningen av havsmiljöns status.
-
Aktuellt • 2024-12-19
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger 25 miljoner kronor till landets länsstyrelser. Satsningen ska snabba på takten i arbetet med att restaurera viktiga vattenmiljöer.
-
Aktuellt • 2024-12-18
Havs- och vattenmyndigheten önskar synpunkter på förslag till föreskrifter och konsekvensutredning om förslag till utflyttad trålgräns i Östersjön som nu skickats ut på remiss. Senaste dag att svara på remissen är den 14 januari 2025.