Aktuellt 2 juni 2023

Sverige har gjort utfästelser om bevarande av biologisk mångfald till EU

HaV och Naturvårdsverket har på uppdrag av regeringen rapporterat utfästelser om skydd och återställande av natur till EU-kommissionen. Utfästelserna är Sveriges bidrag till målen i EU:s strategi om biologisk mångfald 2030.

Bäck som rinner genom skogslandskap.

Förlorar vi den biologiska mångfalden så förlorar vi livsviktiga och oersättliga ekosystemtjänster som både människor och samhället är beroende av för att fungera. Foto: Maja Kristin Nylander

Utfästelserna handlar om att till år 2030 förbättra status och stoppa försämring för ett antal naturtyper och arter, samt att bidra till att öka andelen skyddade områden till 30 procent på EU-nivå. Alla EU:s medlemsstater ska rapportera sitt lands åtaganden för att skydda naturen och stoppa försämringen av ekosystemen. Ambitionsnivån på utfästelserna som Sverige rapporterat till EU är fastställd av regeringen.

Andelen områdesskydd ska öka

Utfästelserna om skydd av natur innebär att Sveriges formellt skyddade områden ökar från 15,5 procent till 17,7 procent 2022–2030. De arealer som är aktuella består i stor utsträckning av pågående och planerade områden för formellt skydd. Skydd av sjöar och vattendrag räknas in i siffran för skydd av landmiljöer.

För marint områdesskydd innebär regeringens beslut att utfästelserna, för Sveriges del kommer att nå upp till ca 20 procent skydd till 2030. Ytterligare 724 000 hektar marina miljöer kan skyddas om takten i områdesskyddsarbetet bibehålls på samma nivå som 2000-2020.

– I marin atlantisk region, som motsvarar den svenska västkusten, har Sverige redan uppnått EU:s mål om 30 procent områdesskydd. Men det blir tuffare att nå målen i Östersjön, det vill säga marin baltisk region, säger Lena Tingström, utredare inom områdesskydd på HaV.

Status för arter och naturtyper ska förbättras

Sverige har gjort utfästelser om statusförbättring för 14 arter och 9 naturtyper och stoppad försämring för 9 arter och 3 naturtyper. Sverige har också åtagit sig att skaffa bättre kunskap om 2 arter och 4 naturtyper. För 22 arter och en naturtyp meddelar Sverige att det inte går att stoppa försämringen på grund av att det ligger utanför vår kontroll. Sverige har rapporterat vilka åtgärder som krävs för att få till förbättringarna och när de behöver genomföras.

Utfästelser om statusförbättring inom Havs- och vattenmyndighetens ansvarsområde har gjorts för en art och en naturtyp och för stoppad försämring har två arter rapporterats. Sverige utfäster sig att förbättra statusen för stensimpa i boreal region och större vattendrag i Alpin region, samt att stoppa försämringen av status för harr i marin baltisk region och flytsvalting i kontinental region. För två akvatiska arter rapporterar Sverige att det inte går att stoppa försämringen på grund av att det ligger utanför vår kontroll.

– Det är en utmaning att med nuvarande insatser nå EU:s mål om att minst 30 procent av naturtyper och arter som inte har gynnsam bevarandestatus idag får det framöver och att det inte sker någon ytterligare försämring, säger Erik Årnfelt ,utredare inom restaurering och åtgärdsarbete på HaV.

Analyseras av kommissionen

Alla medlemsstaters utfästelser ska analyseras av EU-kommissionen och diskuteras vid särskilda biogeografiska möten hösten 2023. Under 2025 och 2030 ska medlemsländerna rapportera hur det går med de förbättringar de tagit på sig att genomföra.

Läs rapporten här.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-11-28

    I november 2024 rapporterades för första gången en lysmanet, Pelagia noctiluca , i svenska vatten. Rapporten kom via Havs och Vattenmyndighetens inrapporteringsfunktion rappen.nu

  2. Aktuellt 2024-11-26

    Storskarvens påverkan på fiskbestånden är föremål för debatt. En ny studie ger ökade kunskaper om fågelartens beteende och vad de äter. Kunskapen kommer till nytta för framtida förvaltning av storskarven.

  3. Aktuellt 2024-11-25

    Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har sedan 2022 regeringsuppdraget att genomföra ett tidsbegränsat vetenskapligt projekt som motsvarar en utflyttning av trålgränsen för fartyg som fiskar efter pelagiska arter i Östersjön.

Publicerad: 2023-06-02
Sidansvarig: Webbredaktion