Aktuellt 5 maj 2023

Utlysning av forskningsmedel inom havsbaserad vindkraft

HaV och Naturvårdsverket vill med denna utlysning stödja forskning som ökar kunskapen inom området havsbaserad vindkraft i samexistens med människa och miljö. Sista ansökningsdag är 14 september 2023.

Foto: Fredrik T Lindgren/HaV

Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten bjuder in enskilda forskare eller forskargrupper att söka medel för forskningsprojekt på högst 5 miljoner kronor fördelat på upp till tre år (2024–2027). Ansökan ska ha ett helhetsperspektiv och gärna inkludera flera av områdena som beskrivs under stycket prioriteringar. Målet är att bevilja flera projekt inom utlysningsområdet som tillsammans täcker de prioriterade delområdena. Vi ser gärna att ansökningar föreslår forskningsprojekt med aktiva samarbeten mellan forskningen och det omgivande samhället. Total budget för utlysningen är cirka 30 miljoner kronor.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-07-05

    Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart, övergödning och farliga ämnen ger fortsatta stora problem, visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort. Ett fåtal ljusglimtar finns.

  2. Aktuellt 2024-06-28

    Internationella havsforskningsrådet, ICES, har presenterat sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2025.

  3. Aktuellt 2024-06-28

    Det är många som har frågor om laxen i Östersjön. Här har vi sammanställt information om hur laxbestånden förvaltas och vilka åtgärder som satts in för att dels få bättre kunskap om laxens situation, dels påverka laxbeståndens förutsättningar.

Publicerad: 2023-05-05
Sidansvarig: Webbredaktion