Aktuellt 3 april 2023

Hitta på sidan

326 nya projekt för bättre havs- och vattenmiljö


2022 delade Havs- och vattenmyndigheten ut 275 miljoner kronor till länsstyrelsernas verksamhet med lokala vattenvårdsprojekt (LOVA). Det resulterade i 326 nya projekt för bättre havs- och vattenmiljö och att det nu finns drygt 50 åtgärdssamordnare.

Våtmark

Våtmark. Foto Anna Ek/HaV

Genom sin bredd av möjligheter för lokala frivilliga initiativ leder LOVA-bidrag till många åtgärder för en bättre havs- och vattenmiljö. Det är frivilliga lokala aktörer som söker och driver projekten, till exempel kommuner, vattenråd och andra ideella aktörer. Syftet med projekten som får LOVA-medel är att uppnå flera av miljömålkvalitetsmålen, bland andra Ingen övergödning, Levande sjöar och vattendrag, Hav i balans samt levande kust och skärgård och Myllrande våtmarker.

Nya typer av projekt

– 2018 breddades förordningen så att man kunde söka medel för åtgärder mot flera miljöproblem. Nu fyra år senare ser vi fler nya typer av LOVA-projekt, säger Christina Hallström, utredare på vattenmiljöenheten på HaV.
Under 2022 startade 326 nya LOVA-projekt med åtgärder främst inom övergödning och restaurering. Övergödningsprojekten omfattade åtgärder mot läckage av näringsämnen från jordbruket, men också att minska hästars påverkan på närliggande vattendrag. LOVA-medlen har bland annat resulterat i fosfordammar, tvåstegsdiken, kalkfilterdiken, våtmarker och anpassade skyddszoner på åkermark. Åtgärderna ska förbättra den ekologiska statusen i vattendragen och samtidigt minska näringsbelastningen på Östersjön och Västerhavet.

Underlätta fiskvandring

De åtgärder som genomfördes för att på olika sätt restaurera vattenmiljöer var bland annat restaurering av flottleder, biotopvård, att underlätta för vandrande fisk och att bevara skyddsvärda arter.
– Man kan också söka LOVA-medel för åtgärder som hindrar spridning av miljöfarliga ämnen från fritidsbåtar och för att ta hand om förlorade fiskeredskap, säger Christina Hallström.

Fler åtgärdssamordnare

De lokala åtgärdssamordnarna bidrar till fler frivilliga åtgärder genom samverkan och konkret stöd till markägare och verksamhetsutövare. Det leder i sin tur leder till konkreta åtgärder och bidrar till en utökad och effektiv användning av bidraget. 2022 fördubblades antalet åtgärdssamordnare som inom LOVA arbetar mot övergödning till drygt 50 stycken.
– Åtgärdssamordnare är en viktig katalysator så att fler ansökningar om medel för frivilliga åtgärder genomförs, både från LOVA-bidraget och från andra bidrag. En åtgärdssamordnare fungerar som ”spindeln i nätet” mellan markägare, kommun och myndigheter, förklarar Anna Ek, utredare på vattenmiljöenheten på HaV.

Ger effektivare åtgärder

För att ytterligare effektivisera användningen av bidraget gjorde HaV en omfördelning mellan länsstyrelserna inom den totala budgetramen för LOVA. Det ger länsstyrelserna möjlighet att använda bidraget mer effektivt till att bevilja fler projekt och åtgärder för en bättre miljönytta.
Varje år följer HaV upp länens LOVA-verksamhet.
– Vi ser att satsningarna sedan 2018 givit resultat. Möjligheten till fler typer av åtgärder inom flera miljöproblem, den ökade bidragsandelen inom LOVA-förordningen samt en stadig tillströmning av årliga medel har skapat möjlighet till ett effektivare åtgärdsgenomförande, säger Christina Hallström.

Här hittar du rapporten om hur anslag 1:11 Åtgärder för havs- och vattenmiljö utifrån olika perspektiv användes 2022.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-03-26

    I augusti 2023 drog Protect Baltic igång. Här berättar Jenny Hertzman, utredare på HaV:s enhet för internationell utveckling, mer om projektet.

  2. Aktuellt 2024-03-22

    Vilken är naturfilmaren Mattias Klums bästa vattenplats i Sverige? Vad betyder vatten för författaren och biologen Henrik Ekman? Vi har ställt frågor till några personer, som på olika sätt är engagerade i vattenfrågor, för att uppmärksamma Världsvattendagen 22 mars.

  3. Aktuellt 2024-03-21

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har på regeringens uppdrag genomfört ett försök med kameror ombord på fiskefartyg och är nöjda med erfarenheterna från försöket. Det är främst lärdomar av operativ karaktär, något myndigheten kommer att ha nytta av nu när EU uppdaterat kontrollförordningen med bland annat krav på att vissa fartyg ska utrustas med kameror och sensorer.

Publicerad: 2023-04-03
Sidansvarig: Webbredaktion