Aktuellt 2 december 2022

Lägesrapport om åtgärder som motsvarar en utflyttning av trålgränsen i Östersjön

Att flytta ut trålgränsen för fisket i Östersjön har länge varit en omdebatterad fråga. Efter att ha fått ett regeringsuppdrag om ett vetenskapligt projekt i maj i år, lämnar nu HaV en första lägesrapport.

Ett stim med sill, Clupea Harengus.

Ett stim med sill, Clupea harengus. Fångad norr om Kalmarsund kallas den strömming. Foto: Tobias Dahlin/Azotelibrary.com

Det var den 19 maj i år som HaV fick i uppdrag av regeringen att genomföra ett tidsbegränsat vetenskapligt projekt som motsvarar en utflyttning av trålgränsen för fartyg som fiskar efter pelagiska arter i Östersjön. Pelagisk fisk kallas de arter som befinner sig i den fria vattenmassan.

– Syftet med projektet är att utvärdera effekterna på sill- och strömmingsbeståndens biomassa samt deras storleks-, bestånds- och åldersstruktur, säger Jens Persson, utredare på HaV:s fiskeregleringsenhet.

Projektet, som pågår till 2027, ska genomföras i flera avgränsade försöksområden i egentliga Östersjön och i Bottniska viken.

Den 30 november lämnade HaV en första lägesrapport för projektet till regeringen.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-26

    Vilka fiskehamnar ska klassas som riksintressen? Ämnet har väckt medias uppmärksamhet i dagarna. Här svarar Mats Svensson, chef för HaV:s avdelning för havsförvaltning, på några grundläggande frågor.

  2. Aktuellt 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  3. Aktuellt 2024-04-24

    Helcom, kommissionen som startades för att skydda Östersjöns miljö och genomföra Helsingforskonventionen, fyller 50 i dagarna. Här berättar Linda Rydell, utredare på HaV, om hur hon bidrar till samarbetet och hur hon ser på Helcoms framtid.

Publicerad: 2022-12-02
Sidansvarig: Webbredaktion