Aktuellt 30 november 2022

HaV:s svar på regeringsuppdrag om exklusiv rätt för etablering av havsbaserad vindkraft

Havs- och vattenmyndigheten fick i april 2022 i uppdrag av regeringen att utreda reglering av och lämna förslag till författning om exklusiv rätt att etablera havsbaserad vindkraft i allmänt vatten och i Sveriges ekonomiska zon.

Lillgrunds vindkraftpark i Öresund.

Lillgrunds vindkraftpark i Öresund. Foto: Ingvar Lagenfelt

Havs- och vattenmyndighetens underlag har i dag, 30 november 2022, lämnats till regeringen. Här du kan läsa underlaget i sin helhet:

Bakgrund

Regeringen har uppdragit åt Havs- och vattenmyndigheten (HaV) att utreda hur exklusiv rätt till områden inom allmänt vatten och Sveriges ekonomiska zon bör regleras. Uppdraget omfattar också att utreda hur en ändamålsenlig prövning kan regleras för att kunna hantera flera samtidiga ansökningar om havsbaserad vindkraft som gäller samma område. I uppdraget ingår att ta fram nödvändiga författningsförslag.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  2. Aktuellt 2024-04-24

    Helcom, kommissionen som startades för att skydda Östersjöns miljö och genomföra Helsingforskonventionen, fyller 50 i dagarna. Här berättar Linda Rydell, utredare på HaV, om hur hon bidrar till samarbetet och hur hon ser på Helcoms framtid.

  3. Aktuellt 2024-04-22

    Den 22 april fick HaV besök av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Publicerad: 2022-11-30
Sidansvarig: Webbredaktion