Aktuellt 4 augusti 2022

Satsning mot invasiva arter i vatten

Havs- och vattenmyndigheten har beviljat 26,6 miljoner kronor i bidrag till länsstyrelserna för att bekämpa eller förhindra spridning av invasiva främmande arter i akvatiska livsmiljöer.

Svartmunnad smörbult ligger i en hand

Svartmunnad smörbult. Foto: Anna Dimming

25 projektansökningar har beviljats och flera av dem är samarbeten mellan län.

- Det är positivt att det finns ett så stort intresse och engagemang från länsstyrelserna, säger Andrea Ljung, samordnare för invasiva främmande arter på Havs- och vattenmyndigheten.

- Projekten kommer att pågå under 2022 och 2023. Totalt kom det in 39 ansökningar. De 25 projekt som finansieras fokuserar bland annat på sjögull, vattenpest, smal vattenpest, svartmunnad smörbult och signalkräfta.

Havs- och vattenmyndigheten samordnar arbetet mot invasiva främmande arter som lever i vatten. Länsstyrelserna ansvarar för åtgärder och utrotning av invasiva främmande arter.

Läs mer om invasiva främmande arter

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-09-19

    Inför hummerfisket, med start på måndag 23 september, finns det mycket man kan göra för att minska risken att förlora burar. HaV har samlat tips från erfarna hummerfiskare.

  2. Aktuellt 2024-09-12

    Den 6 september publicerade Dagens Nyheter ett debattinlägg från en rad krögare och kockar om vildlaxens situation. Nu är HaV:s replik publicerad.

  3. Aktuellt 2024-08-28

    HaV:s generaldirektör Anna Ledin medverkar i World Water Week i Stockholm 25–29 augusti, världens ledande konferens för globala vattenfrågor.

Publicerad: 2022-08-04
Sidansvarig: Webbredaktion