Aktuellt • 20 juni 2022
Nya fiskeregleringar för att skydda biologisk mångfald i både den danska och svenska delen av Kattegatt
För att skydda biologisk mångfald i marina skyddade områden på utsjöbankar i Kattegatt och för att motverka bifångst av tumlare och sjöfågel, kommer en ny delegerad förordning från kommissionen att träda i kraft den 11 juli 2022.
.png)
Reglering i svenska marina skyddade områden i Kattegatt
De svenska marina skyddade områdena som omfattas av fiskereglering för yrkes- och fritidsfiske är:
- Fladen
- Lilla Middelgrund
- Stora Middelgrund och Röde bank
- Morups bank
Dessa områden är uppdelade i fyra olika typer av zoner.
Fiskefria zoner
I områdena finns flera känsliga miljöer som skyddas helt från fiske. Dessa fiskefria zoner är utmärkta på kartan över utsjöbankarna i Kattegatt.
Här hittar du kartor över de områden där allt yrkes- och fritidsfiske är förbjudet:
- Fiskefria områden DD-DDDDD
Pdf, 1017.7 kB. (koordinater anges som decimala grader)
- Fiskefria områden DDMM-MMM
Pdf, 1 MB. (koordinater anges som grader och minuter)
Zoner med begränsat fiske
I områdena finns zoner där ett fiske som inte påverkar de utpekade naturvärdena negativt kan få fortsätta. Det fiske som är tillåtet i dessa zoner är burfiske efter skaldjur, handredskapsfiske och pelagisk flyttrål. Regler och koordinater för dessa zoner finns att hitta i EU-förordningen. I dessa zoner finns även möjlighet att fiska med garn om man deltar i ett nationellt bifångstprojekt som inkluderar användande av kamera. Detta projekt ska utvärderas löpande och slutredovisas i december 2024. Kontakta Havs- och vattenmyndigheten om ni vill delta i en sådan studie.
AIS-zon
För ett större område i Kattegatt har en AIS-zon inrättats. Detta innebär att alla yrkesfiskare i AIS-zonen ska ha en fungerande AIS (Automatiskt Identifieringssystem) klass A påslagen.
Det finns möjlighet att söka stöd för inköp och installation av AIS-utrustning. Stödprogrammet är ännu inte godkänt av EU-kommissionen. Stöden i det nya programmet beräknas öppna för ansökan hösten 2022. Information om stöd lämnas av Jordbruksverket.
Du kan bara söka stöd för utgifter du haft från och med det datum du ansöker om stödet. Vid eventuella frågor om stöd kan följande mejladress användas - fiskeristod@jordbruksverket.se.
Mer information hittar du på Jordbruksverkets webbsida.
Regler och koordinater för zonerna finns att hitta i kommissionens delegerade förordning Pdf, 367.4 kB., med tillhörande bilaga
Pdf, 995.6 kB..
Genomsegling/transitering
De enda tillfällen ett fiskefartyg får vara i de fiskefria zonerna är vid genomsegling/transitering av zonerna, och redskapen ska vid dessa tillfällen vara surrade och stuvade. Det innebär bland annat att nätredskap, vikter och liknande utrustning då ska lösgöras från trålbord, sveplinor, trålvarp och rep.

Reglering i danska marina skyddade områden i Kattegatt
De danska områdena omfattar förbud av fiske med mobila bottenkontaktredskap i sex marina skyddade områden, utpekade med stöd av havsmiljödirektivet, samt ett Natura 2000-område i den danska delen av Kattegatt. Områdena framgår i kartan nedan. Även dessa områden omfattas av ett krav på AIS.
Mer information finns på danska Fiskeristyrelsens webbplats.

De danska områdena omfattar förbud av fiske med mobila bottenkontaktredskap i sex marina skyddade områden, utpekade med stöd av havsmiljödirektivet, samt ett Natura 2000-område i den danska delen av Kattegatt.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2023-09-21
Den 25 september startar hummerfisket. I svenska vatten kan den främmande amerikanska hummern finnas, som kan bära på smittsamma sjukdomar som hotar vår inhemska hummer. Därför är det viktigt att du ringer Havsfiskelaboratoriet i Lysekil direkt och från båten på deras journummer 010-478 40 48 om du tror att du har fångat en amerikansk hummer.
-
Aktuellt • 2023-09-18
Inför årets hummerfiske, med start 25 september, är det främst den nya regeln om rymningshål man ska hålla koll på. För att minska risken för så kallat spökfiske har HaV beslutat att burar ska förses med öppningar. De gör att skaldjur och fisk kan ta sig ut efter en viss tid även om fiskeredskapen förloras i havet.
-
Aktuellt • 2023-09-14
Hur kan vi möta ett framtida kraftigt ökat elbehov? En del av lösningen kan vara mer elproduktion till havs. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ha in synpunkter på planförslagen som ska skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft.