Aktuellt 30 mars 2022

Nu finns Sveriges havsplaner enkelt tillgängliga genom ett kartverktyg och på webbsidor

Nu blir det enklare att ta del av och använda de nationella havsplanerna som regeringen beslutade om i februari 2022. Planerna finns sammanfattade på webbsidor tillsammans med ett interaktivt kartverktyg.

Hur bör havet användas på bästa sätt? Svaret finns i de havsplaner som regeringen fattat beslut om. Foto: Pernilla Johansson/HaV

Hur bör havet användas på bästa sätt? Svaret finns i de havsplaner som regeringen fattat beslut om. Foto: Pernilla Johansson/HaV

Kartverktyget visar plankartan och planeringsförutsättningar som går att tända och släcka.

Här kan du ta del av Sveriges havsplaner och kartverktyget.

Det går också att använda karttjänster och ladda ner geografisk data här.

Ytterligare områden för havsbaserad vindkraft

I samband med beslutet om havsplaner har regeringen gett Energimyndigheten, HaV och flera andra centrala myndigheter i uppdrag att tillsammans ta fram planeringsunderlag för ytterligare områden för havsbaserad vindkraft. Arbetet med underlagen ska samordnas av Energimyndigheten.

Enligt uppdraget ska HaV samtidigt inleda en ny planeringsomgång för att ta fram nya förslag till havsplaner.

– Vi har nu startat det arbetet. Inom kort kommer det finnas en processplan där det framgår hur olika berörda aktörer kan delta, säger Elin Celik, utredare vid HaV:s havsplaneringsenhet.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-26

    Vilka fiskehamnar ska klassas som riksintressen? Ämnet har väckt medias uppmärksamhet i dagarna. Här svarar Mats Svensson, chef för HaV:s avdelning för havsförvaltning, på några grundläggande frågor.

  2. Aktuellt 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  3. Aktuellt 2024-04-24

    Helcom, kommissionen som startades för att skydda Östersjöns miljö och genomföra Helsingforskonventionen, fyller 50 i dagarna. Här berättar Linda Rydell, utredare på HaV, om hur hon bidrar till samarbetet och hur hon ser på Helcoms framtid.

Publicerad: 2022-03-30
Sidansvarig: Webbredaktion