Aktuellt 31 januari 2022

Ansök till FN:s havskonferens senast 28 februari

Den 28 februari är sista dagen för icke-statliga organisationer och andra intressenter att ansöka om ackreditering till FN:s stora havskonferens. Den 21 februari är sista dagen att bidra med underlag inför konferensens interaktiva dialoger.

Information om anmälan till FN:s havskonferens

FN:s havskonferens hålls 27 juni till 1 juli i Lissabon med Portugal och Kenya som värdar. Detta är FN:s andra havskonferens, den första hölls 2017 och då var Sverige tillsammans med Fiji värdar. Den andra konferensen skulle egentligen gått av stapeln 2020, men pandemin satte stopp för det.

– Havet formar hela jordens väder, klimat och luft. Havet gör att vi kan leva på jorden. Och det finns bara ett enda hav. Därför behöver vi samarbeta över gränser, säger Catarina Hedar, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar för att bevara och använda hav, sjöar och vatten på ett hållbart sätt.

- Därför ser vi mycket fram emot konferensen i år, att den faktiskt blir av, för vattenfrågor är viktiga att samtala om på en global nivå, eftersom vatten inte känner av några gränser, säger Catarina Hedar.

Läs om vilka grupper som kan ansöka om att få delta på sidan för FN:s andra havskonferens. Sidan är på engelska och heter UN Ocean Conference, Participate.

Inspel till konceptpapper inför konferensens interaktiva dialoger kan du lämna senast 21 februari.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2023-09-21

    Den 25 september startar hummerfisket. I svenska vatten kan den främmande amerikanska hummern finnas, som kan bära på smittsamma sjukdomar som hotar vår inhemska hummer. Därför är det viktigt att du ringer Havsfiskelaboratoriet i Lysekil direkt och från båten på deras journummer 010-478 40 48 om du tror att du har fångat en amerikansk hummer.

  2. Aktuellt 2023-09-18

    Inför årets hummerfiske, med start 25 september, är det främst den nya regeln om rymningshål man ska hålla koll på. För att minska risken för så kallat spökfiske har HaV beslutat att burar ska förses med öppningar. De gör att skaldjur och fisk kan ta sig ut efter en viss tid även om fiskeredskapen förloras i havet.

  3. Aktuellt 2023-09-14

    Hur kan vi möta ett framtida kraftigt ökat elbehov? En del av lösningen kan vara mer elproduktion till havs. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ha in synpunkter på planförslagen som ska skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft.

Publicerad: 2022-01-31
Sidansvarig: Webbredaktion