Arkiv - Aktuellt 29 november 2021

43 nya miljoner till vattenvård

HaV ger nu ökat stöd till länsstyrelserna för deras arbete med restaurering av påverkade vatten samt kalkning av försurade vatten.

Restaurering av strömmande vatten kan handla om att bygga fiskvägar, öppna vattendragen för vattenlevande arter och att lägga tillbaka grus, sten och block. Foto: Erik Årnfelt/HaV

Restaurering av strömmande vatten kan handla om att bygga fiskvägar, öppna vattendragen för vattenlevande arter och att lägga tillbaka grus, sten och block . Foto: Erik Årnfelt/HaV

Sammanlagt tillförs länsstyrelserna ytterligare 26 miljoner kronor för restaurering samt 17 miljoner för kalkning under åren 2021- 2022.

– Ökat stöd till restaureringar är viktigt eftersom en stor del av Sveriges vattenmiljöer är negativt påverkade av ett långvarigt och intensivt nyttjande, säger Johan Kling, chef för avdelningen för vattenförvaltning vid HaV.

– Vi har haft en bra dialog med länsstyrelserna. Därefter har vi gjort omprioriteringar i vår budget för att möta restaureringsbehovet.

Minskar försurningens effekter

Kalkningen och kalkeffektuppföljningen kan stärkas för att minska försurningens effekter och bidra till levande vattenmiljöer.

– Ett extra tillskott på 17 miljoner är ett välbehövligt tillskott till länsstyrelsernas kalkningsverksamhet. Det är viktigt för att skydda försurningskänsliga arter som flodpärlmussla, flodkräfta och lax, säger Johan Kling.

Satsningen underlättar också arbetet med att nå miljömålen Levande sjöar och vattendrag och Ett rikt växt- och djurliv.

– Vi är glada för det stora engagemanget och intresset för vattenvård i Sverige och vi ser att pengarna kommer att göra stor miljönytta i arbetet med att återställa mänskligt påverkade vattenmiljöer.

Läs mer om restaurering av sjöar och vattendrag

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-05-08

    Du är omvärldsanalytiker på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet. Du är också en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj.

  2. Aktuellt 2025-05-05

    26 fiskarter har påträffats där. Havsforskningsrådet ICES klassar den som ”vildlaxälv” med självreproducerande laxbestånd. Testeboån i Gästrikland är nu i fokus för åtgärder för att skapa fria vandringsvägar och återskapa åns ursprungliga ekologiska funktioner och skyddsvärda livsmiljöer. HaV stöttar arbetet.

  3. Aktuellt 2025-04-28

    Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.

  • Mårten Gustafsson
  • Utredare
  • Tel: 010-6986192
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
  • Erik Årnfelt
  • Utredare
  • Tel: 010-6986046
  • Vill du skicka e-post? Öppna ditt e-postprogram, skriv personens fornamn.efternamn (med punkt mellan namnen) och lägg till adressen @havochvatten.se
Publicerad: 2021-11-29
Sidansvarig: Webbredaktion