Arkiv - Aktuellt 8 juli 2021

Ekonomiskt lönsamt med internationellt miljösamarbete runt Östersjön

Övergödning är Östersjöns största miljöproblem. Dagens styrmedel räcker inte till för att möta internationella mål och lagar. Ett utvecklat internationellt samarbete kompletterat med ett handelssystem för minskad övergödning skulle kunna gynna både miljön och ekonomin.

Östersjöns största problem

Övergödning är ur miljösynpunkt det största miljöproblemet i Östersjön, med både ekologiska och ekonomiska konsekvenser. Det planeras och genomförs många åtgärder för att förbättra miljön. I dagsläget förväntas åtgärdsbehoven för att minska övergödningen främst uppnås med hjälp av statliga stödsystem, nya miljöbalksprövningar och kommunal tillsyn.

Exempelvis beräknas de prioriterade åtgärderna inom jordbruken kosta 6,85 miljarder fram till år 2027. I beräkningarna förväntas jordbrukssektorn kunna finansiera 2,6 miljarder kronor själva, vilket motsvarar 70 procent av åtgärdsbehovet av fosfor och 50 procent av kväve. Den statliga budgeten för de aktuella stöden måste då mer än fördubblas för att nå de prioriterade åtgärderna.

Regeringsuppdrag

Under 2020 fick Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag från regeringen att se över förutsättningarna för ett utökat samarbete mellan Östersjöländerna. Tillsammans med Jordbruksverket skulle HaV även se över möjligheterna för ett handelssystem för minskad övergödning.

Nya styrmedel behövs

I rapporteringen till regeringen konstaterar HaV att nya styrmedel, som kan komplettera dagens system för att minska övergödningen i Sverige och internationellt, behöver undersökas. Exempel kan vara resultat- och värdebaserade ersättningar för minskad övergödning eller nya handelssystem för att uppnå satta beting i linje med internationella mål och lagstiftning. Vilket i längden skulle kunna gynna både ekonomin och miljön.

Kostnadseffektivt åtgärdsarbete

Förutsättningar för ett handelssystem och närmare beskrivning av ett ambient handelssystem finns redovisade i ”Ett handelssystem för minskad övergödning i Östersjöområdet Pdf, 4.1 MB.”, en underlagsrapport till den slutrapportering HaV lämnat till regeringen i juni 2021.

Även ett nytt handelssystem kommer att ställas inför många av de svårigheter som är förknippade med dagens befintliga styrmedel, som till exempel svårigheter att uppskatta åtgärdseffekter. Det är problem som behöver adresseras för att få till stånd ett kostnadseffektivt åtgärdsarbete - oavsett om man arbetar vidare med att utveckla de befintliga styrmedlen eller om man väljer att införa ett handelssystem.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2025-05-08

    Du är omvärldsanalytiker på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet. Du är också en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj.

  2. Aktuellt 2025-05-05

    26 fiskarter har påträffats där. Havsforskningsrådet ICES klassar den som ”vildlaxälv” med självreproducerande laxbestånd. Testeboån i Gästrikland är nu i fokus för åtgärder för att skapa fria vandringsvägar och återskapa åns ursprungliga ekologiska funktioner och skyddsvärda livsmiljöer. HaV stöttar arbetet.

  3. Aktuellt 2025-04-28

    Du är en av talarna på årets Havs- och vattenforum 21-22 maj. Du är också oceanograf på SMHI.

Publicerad: 2021-07-08
Sidansvarig: Webbredaktion