Aktuellt 3 juni 2021

Tre frågor till HaV:s generaldirektör Jakob Granit

… som är en av talarna vid ett seminarium på Världshavsdagen 8 juni. Dagen uppmärksammar FN:s årtionde för havsforskning 2021-2030.

Vad kan en vanlig människa göra för våra hav? Att bry sig, skaffa kunskap och att agera tycker HaV:s gd Jakob Granit är en bra start. Foto: Kristin Lidell

Vad kan en vanlig människa göra för våra hav? Att bry sig, skaffa kunskap och att agera tycker HaV:s gd Jakob Granit är en bra start. Foto: Kristin Lidell

Hur jobbar HaV internationellt med havsfrågor?

– Vi jobbar på många håll, till exempel med miljö- och fiskefrågor som rör jordens båda poler. Jag är ordförande för CCAMLR, Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis. Och Jessica Nilsson, utredare på HaV, är ny ordförande för Arktiska rådets marina arbete.

– Om vi går till varmare breddgrader har vi i ett antal år jobbat med SwAM Ocean, vårt program för internationellt utvecklingssamarbete. Det ska öka möjligheterna för människor att ta sig ur fattigdom genom hållbar användning av havet. Ett konkret exempel på vad vi gör är att vi samarbetar om havsplanering med Sydafrikas vattenmyndighet.

– Vänder vi blicken till hemmaplan vill jag gärna lyfta vårt arbete med havsplanering tillsammans med grannarna runt Östersjön och vår samverkan med organisationer som Helcom och Ospar för att skydda den marina miljön i Östersjön och Nordostatlanten.

Är det någon havsfråga som du tycker är extra viktig?

– Ja, att vi kan utveckla havsplaneringsarbetet ännu mer. Vi är många som ska samsas om havet. Havsplanering är till för att visa hur havet ska användas effektivt och hållbart, nu och i framtiden. Kan man få fram ett grovmaskigt planeringsnät för haven, så innebär det en väldigt bra hjälp för alla som arbetar med sådant som påverkar haven fysiskt. Mineralutvinning på havsbotten är ett exempel som blir allt aktuellare.

Vad kan en vanlig människa göra för att bidra till en bättre framtid för våra hav?

– Jag vill citera dokumentärfilmaren Folke Rydén som deltog i Havs- och vattenforum häromveckan och berättade om sitt arbete med att lyfta fram Östersjöns miljöproblem. Han sa att det gäller att bry sig, skaffa kunskap och agera. Det håller jag med om, helt och fullt!

Samtal med ledande experter

Jakob Granit deltar i ett digitalt seminarium som bjuder på samtal med ledande experter, bland annat kring fyra prioriterade områden för Sverige under årtiondet; ekosystembaserad havsförvaltning, havsmedvetenhet, data och innovationer.

Bland deltagarna finns även kronprinsessan Victoria, miljö- och klimatminister Per Bolund, forskningsminister Matilda Ernkrans, Ingrid Petersson, generaldirektör Formas och Håkan Wirtén, generaldirektör SMHI.

Seminariet arrangeras av Formas, SMHI, HaV, Havsmiljöinstitutet och Göteborgs Universitet, Sida och Universeum.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-07-05

    Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart, övergödning och farliga ämnen ger fortsatta stora problem, visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort. Ett fåtal ljusglimtar finns.

  2. Aktuellt 2024-06-28

    Internationella havsforskningsrådet, ICES, har presenterat sina vetenskapliga råd för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet inför kvotförhandlingarna 2025.

  3. Aktuellt 2024-06-28

    Det är många som har frågor om laxen i Östersjön. Här har vi sammanställt information om hur laxbestånden förvaltas och vilka åtgärder som satts in för att dels få bättre kunskap om laxens situation, dels påverka laxbeståndens förutsättningar.

Publicerad: 2021-06-03
Sidansvarig: Webbredaktion