Aktuellt • 27 april 2021
Pådrag ska hjälpa den hotade Östersjötumlaren
I Östersjön finns bara runt 500 tumlare kvar och de hotas av bland annat buller, fiske och fartygstrafik. Med start 26 april och en månad framåt gör HaV och Kustbevakningen extrainsatser, pådrag, i havet längs med Skånes sydkust. Syftet är att kolla de ljudskrämmor som ska hålla tumlarna borta från fiskegarnen.

Östersjöpopulationen är klassad som akut hotad (Critically Endangered) ) på den svenska rödlistan. Foto: Susanne Viker/HaV
Bifångster bedöms vara det största hotet mot Östersjöns tumlare som klassas som akut hotade. De bifångas främst i bottensatta garn för torsk, plattfisk och sjurygg och drunknar.
Tumlare använder sig av ljud för att kommunicera och hålla kontakt med varandra. De ekolokaliserar med högfrekventa klickljud på omkring 130 kHz för att orientera sig och jaga efter fisk. Just högfrekventa ljud, som vi människor inte kan höra, används också för att skrämma bort tumlarna från de farliga garnen, berättar Linus Vedung, utredare vid HaV.
– Fiskefartyg över tolv meter ska utrusta sina bottenstående- och insnärjningsgarn med så kallade pingers, ljudskrämmor. Tillsammans med Kustbevakningen gör vi ett pådrag längs med Skånes sydkust under en månads tid för att kolla att ljudskrämmorna fungerar som de ska, säger han.
Fler nyheter
-
Aktuellt • 2023-06-05
91 procent av de 461 svenska EU-baden har utmärkt, bra eller tillfredsställande vattenkvalitet. Antalet bad med klassificeringen utmärkt har ökat något jämfört med 2022. Det visar HaV:s rapport ”Sveriges badvattenkvalitet – inför badsäsongen 2023”.
-
Aktuellt • 2023-06-02
HaV och Naturvårdsverket har på uppdrag av regeringen rapporterat utfästelser om skydd och återställande av natur till EU-kommissionen. Utfästelserna är Sveriges bidrag till målen i EU:s strategi om biologisk mångfald 2030.
-
Aktuellt • 2023-06-02
Den 31 maj 2023 presenterade det internationella havsforskningsrådet (ICES) sina vetenskapliga råd för fångst av vissa fisk- och skaldjursbestånd i Östersjön.