Aktuellt 27 april 2021

Pådrag ska hjälpa den hotade Östersjötumlaren

I Östersjön finns bara runt 500 tumlare kvar och de hotas av bland annat buller, fiske och fartygstrafik. Med start 26 april och en månad framåt gör HaV och Kustbevakningen extrainsatser, pådrag, i havet längs med Skånes sydkust. Syftet är att kolla de ljudskrämmor som ska hålla tumlarna borta från fiskegarnen.

Östersjöpopulationen är klassad som akut hotad (Critically Endangered) ) på den svenska rödlistan. Foto: Susanne Viker/HaV

Östersjöpopulationen är klassad som akut hotad (Critically Endangered) ) på den svenska rödlistan. Foto: Susanne Viker/HaV

Bifångster bedöms vara det största hotet mot Östersjöns tumlare som klassas som akut hotade. De bifångas främst i bottensatta garn för torsk, plattfisk och sjurygg och drunknar.

Tumlare använder sig av ljud för att kommunicera och hålla kontakt med varandra. De ekolokaliserar med högfrekventa klickljud på omkring 130 kHz för att orientera sig och jaga efter fisk. Just högfrekventa ljud, som vi människor inte kan höra, används också för att skrämma bort tumlarna från de farliga garnen, berättar Linus Vedung, utredare vid HaV.

– Fiskefartyg över tolv meter ska utrusta sina bottenstående- och insnärjningsgarn med så kallade pingers, ljudskrämmor. Tillsammans med Kustbevakningen gör vi ett pådrag längs med Skånes sydkust under en månads tid för att kolla att ljudskrämmorna fungerar som de ska, säger han.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  2. Aktuellt 2024-04-24

    Helcom, kommissionen som startades för att skydda Östersjöns miljö och genomföra Helsingforskonventionen, fyller 50 i dagarna. Här berättar Linda Rydell, utredare på HaV, om hur hon bidrar till samarbetet och hur hon ser på Helcoms framtid.

  3. Aktuellt 2024-04-22

    Den 22 april fick HaV besök av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Publicerad: 2021-04-27
Sidansvarig: Webbredaktion