Aktuellt 25 mars 2021

Hitta på sidan

Vad betyder vatten för dig?

Vad betyder vatten för rockstjärnan Dregen? Vilken är havsambassadör Helen Ågrens bästa vattenplats i Sverige? Vi har ställt frågorna till ett antal personer, som på olika sätt är engagerade i vattenfrågor, för att uppmärksamma Världsvattendagen 22 mars.

Världsvattendagen är en dag som FN instiftade 1992 för att uppmärksamma värdet och betydelsen av vårt vatten och för att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar. Årets tema är vattnets värde.

Andreas Tyrone Dregen

Dregen. Foto: Pressbild

Andreas Tyrone Dregen, känd som enbart Dregen, är musiker. Han spelar gitarr i rockgrupperna Backyard Babies och The Hellacopters. 2007 var han med på samlingsskivan "Ge fan i våra vatten" för att få in pengar till satsningar på miljö och fiske

Vad betyder vatten för dig?

– Väldigt mycket. Rent vatten är en måttstock över hur läget i landet eller regionen är. Jag bor hellre i en källarlokal med rent vatten, än i en lyxvilla med klor-stinkande, otjänligt kranvatten.

Vilken är din bästa vattenplats i Sverige, och varför?

– Jag var uppe och fiskade i Kaitumälven vid Kebnekaisemassivet. Det var magiskt. Vackert. Vilt. Orört. Oförstört. Och framförallt rent.

Annelie Pompe

Fridykare

Anneli Pompe. Foto: Pressbild.

Äventyrare, fridykare, bergsklättrare. Hennes största bedrift är att inom ett år bli högst och djupast i världen genom att sätta världsrekord i fridykning ned till 126 meter på ett enda andetag och att bestiga Mount Everest från nordsidan som första svenska kvinna.

Vad betyder vatten för dig?

– För mig betyder vatten hav, frihet och lugn. Jag bor på havet, i en båt, och umgås därmed med vatten varje dag på olika sätt. Att lämna fastlandet med färjan och vara omgiven av vatten är känslan av att komma hem. Att bada och vara omsluten av vatten är total avslappning.

Vilken är din bästa vattenplats i Sverige, och varför?

– Min favoritvattenplats i Sverige är Hummerviken på Öckerö. Det är ett område som är lika vackert ovan som under ytan. Ibland är det helt stilla när man ser solnedgången i väst. Man har fri sikt mot horisonten och det finns något härligt vilt över viken när det stormar. Under ytan finns många fina raviner och stenar att snorkla och fridyka kring.

Helen Ågren

Helen Ågren. Foto: Privat

Sveriges havsambassadör. Hon samordnade och ledde regeringens arbete med FN:s havskonferens sommaren 2017. Hon har också en lång bakgrund inom regeringskansliet som departementsråd på bland annat Miljö- och energidepartementet och Utrikesdepartementet.

Vad betyder vatten för dig?

– För mig är vatten liv, hälsa, njutning, återhämtning och inspiration. Vatten är också en stor del av mitt jobb och mitt engagemang.

Din bästa vattenplats i Sverige, och varför?

– Edöfjärden i Stockholms skärgård, där jag tillbringar sommaren med familjen. Där tröttnar man aldrig på solnedgångarna och variationen mellan skummande vågor och spegelblank vattenyta. Men jag skulle gärna se lite mer liv under ytan.

Magnus Carlson

Magnus Carlson. Foto: Johan Bergmark.

Sångare och låtskrivare.

Känd som Rösten i gruppen Weeping Willows. Tillsammans med miljöjournalisten Johanna Stål har han skrivit boken En annan framtid som handlar om hans hållbarhetsresa mot en mer klimatsmart livsstil.

Vad betyder vatten för dig?

– Vatten är ju såklart förutsättningen för allt liv. Så, vatten betyder ganska mycket för mig. Dessutom är det gott att dricka och skönt att bada i.

Vilken är din favoritvattenplats i Sverige?

– Vilket fritt strömmande vattendrag som helst, med klart vatten och utan vandringshinder för fisk. Jag kan sitta och titta och njuta i timmar. Gärna med ett metspö i handen. Det ger mig själslig ro och fritt spelrum för nya bra tankar. När jag behöver semester måste jag ha hav eller vatten i närheten.

Anna Jöborn

Anna Jöborn. Foto: Per Westergård.

Byggnadsingenjör, doktor i mikrobiologi och vd för forskningsstiftelsen Mistra.

I hela sitt yrkesliv har Anna drivit på för hållbar utveckling och en bättre miljö. Hon har också jobbat med lanseringen av FN:s årtionde för havsforskning.

Vad betyder vatten för dig?

– Vatten livsnödvändigt – det unika medium som förenar alla oss levande varelser på planeten jorden.

Vilken är din bästa vattenplats i Sverige, och varför?

– I min barndom tillbringade jag många timmar i en gammal knotig tall i byn Sätila medan min hund Bianca sprang omkring i strandbrynet vid sjön Lygnern – en unik sjö med en lång sandstrand med gyllengul sand. En djup kall sjö där vi fiskade sik som pappa rökte, en sjö där vi åkte skridskor på vintern och badade under långa ljusa sommarnätter. Lygnern var innan förra istiden en fjord som var förbunden med havet. När man nuförtiden står på Fjärås bräcka och blickar ut över Lygnern på ena sidan och havet i fjärran i väster känner man verkligen historiens vingslag.

Andreas Carlgren

Andreas Carlgren Foto: Pawel Flato

Tidigare bland annat miljöminister, riksdagsledamot och generaldirektör för Integrationsverket. Han bidrog till att HaV bildades 2011.

Vad betyder vatten för dig?

– Liv, renhet, klarhet. I motsats till döda havsbottnar, havsförsurning och smutsiga floder.

Din bästa vattenplats i Sverige, och varför?

– En alldeles särskild klippa på en ö uppe på Höga kusten. Där kan jag se både öarna omkring, och ut mot öppna havet. Det är en plats dit jag går i alla väder och – ibland för att bada och följa solen som rör sig över himlen under dagen, ibland för att se på vågorna som skummar i piskande hård vind med stålgrå himmel över sig.

Folke Rydén

Folke Rydén. Foto: Mattias Klum

Välkänd journalist och filmare som bland annat var Rapports korrespondent i USA under många år. Vinnare av Stora Journalistpriset och sommarpratare i Sveriges Radio. Hans dokumentärfilm ”Östersjön – hot och hopp”, visades i SVT Vetenskapens värld 2019.

Vad betyder vatten för dig?

– Liv och livskvalitet!

Vilken är din bästa vattenplats i Sverige, och varför?

– Håkanskär i Roslagen. Svårtillgängliga klippor i den yttre skärgården. Omslutna av vatten, präglade av vatten. Slipade till jättelika plana dansgolv.

Håkanskär i Roslagen. Foto: Privat

Marit Söderström Nord

Marit Söderström Nord. Foto: Malcolm Hanes.

En av världens främsta kvinnliga seglare med totalt tio VM-guld i E-jolle, Laser och 470 och OS-silver 1988 i 470. Årets idrottskvinna 1979. Hon deltog i TV-programmet Mästarnas mästare 2014. Idag ansvarar Marit för kommunikation på Svenska Seglarförbundet.

Vad betyder vatten för dig?

– Frihet, äventyr, upplevelser, glädje.

Vilken är din bästa vattenplats i Sverige, och varför?

– Stockholms ytterskärgård. Det magiska och vackra när land och skärgård tar slut med de sista kala, yttersta skären och övergår i öppet hav och en ren horisont. I horisonten är allt möjligt – flykt från vardagen, drömmar, äventyr, frihet. Här finns vind, vågor och vatten som gör mig närvarande och levande.

Världsvattendagen

Internationella vattendagen eller Världsvattendagen är en temadag instiftad av FN som uppmärksammas 22 mars varje år.

Världsvattendagen är tänkt att sätta fokus på betydelsen av färskvatten och för att verka för ett hållbart hanterande av färskvatten.

Dagen antogs formellt i Agenda 21 under konferensen i Rio de Janeiro 1992.

Fler nyheter

  1. Nyhetsbrev små avlopp 2024-04-15

    Nu är det dags för årets första nyhetsbrev.

  2. Aktuellt 2024-04-12

    Naturvårdsverket har fattat beslut om licensjakt på 750 gråsälar 2024 och början av 2025 i Östersjön. Det är en halvering från förra året när det tillåtna antalet var 1 500.

  3. Aktuellt 2024-04-11

    Regeringen flyttar fram pausen av omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd till 1 juni för vissa aktörer.

Publicerad: 2021-03-25
Sidansvarig: Webbredaktion