Aktuellt 24 april 2024

Helcom fyller 50

Helcom, kommissionen som startades för att skydda Östersjöns miljö och genomföra Helsingforskonventionen, fyller 50 i dagarna. Här berättar Linda Rydell, utredare på HaV, om hur hon bidrar till samarbetet och hur hon ser på Helcoms framtid.

Vittrad berggrund längs med strandkant. Vågor rullar in mot strandkanten. Landskapet är kargt och i bakgrunden syns moln på en blå himmel.

Öland, Sveriges minsta landskap, är till ytan Östersjöns fjärde största ö. Foto: Natalie Greppi.

Vad gör du inom Helcom-samarbetet?

– Sedan 2016 samordnar jag arbetet med de frågor inom Helcom som HaV ansvarar för. Jag samordnar också de nationella myndigheternas arbete med att genomföra BSAP, Baltic Sea Action Plan. Det är den gemensamma aktionsplanen för Östersjöns miljö, som omfattar runt 200 konkreta åtgärder.

– Jag vill också poängtera att jag har många kollegor på HaV som har varit engagerade och pådrivande i ett stort antal arbetsgrupper ända sedan HaV bildades 2011.

Linda Rydell, utredare HaV. Foto: Natalie Greppi

Linda Rydell, utredare HaV. Foto: Natalie Greppi

Hur har Rysslands Ukraina-invasion påverkat?

– Det korta svaret är att det har gjort arbetet besvärligare. Det officiella arbetet har pausats och Ryssland deltar inte på mötena. Trots detta geopolitiska problem fortsätter Helcom-samarbetet och man hittar sätt att klara viktiga leveranser. Det visar att samarbetet behövs, och är fortsatt starkt!

Vad gör Helcom-samarbetet så speciellt?

– Deltagarländerna har en hög grad av samsyn generellt och det finns en stark vilja att utveckla metoder och arbetssätt tillsammans. Jag vill också påstå att det är en effektiv organisation. Ett bra exempel är att Helcom på kort tid har överenskommit många kvantitativa så kallade tröskelvärden till miljöindikatorer, för användning inom EU:s havsmiljödirektiv, vilket inte alla havsregioner har gjort.

Foto: Natalie Greppi

Foto: Natalie Greppi

Hur ser framtiden ut för Helcom?

– Det första jag tänker på är att kopplingen mellan havsmiljön och klimatförändringarna ökar behovet av att skydda Östersjön. Fortsatt regional samverkan blir därför ett måste. Sedan hänger mycket på hur det går med kriget i Ukraina. Men Helcom har anpassat sig och förändrats manga gånger tidigare på grund av utveckling i omvärlden, och samarbetet tuffar fortfarande på.

Om du skulle summera Helcoms halvsekel?

– De här 50 åren har varit en fantastisk resa. Ett pionjärsamarbete, vill jag hävda. Helcom, som bildades långt före exempelvis EU:s havsmiljödirektiv, har varit en trendsättare och en källa till inspiration för andra aktörer internationellt.

I arbetet med att genomföra konventionen behandlas frågor som övergödning, spridning av miljöfarliga ämnen och skydd och bevarande av den biologiska mångfalden i havet.

I arbetet med att genomföra konventionen behandlas frågor som övergödning, spridning av miljöfarliga ämnen och skydd och bevarande av den biologiska mångfalden i havet.

Kort om Helcom
Helsingforskonventionen är en regional miljökonvention för Östersjöområdet, inklusive Kattegatt. Konventionen gäller för hela avrinningsområdet. Parter är Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen, Sverige, Tyskland, Ryska Federationen och EU.
Helcoms 50 år firas i Riga den 25 april. På programmet står bland annat ministermöten, paneldiskussioner och en rad tal. Representanter från Regeringskansliet deltar.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-26

    Vilka fiskehamnar ska klassas som riksintressen? Ämnet har väckt medias uppmärksamhet i dagarna. Här svarar Mats Svensson, chef för HaV:s avdelning för havsförvaltning, på några grundläggande frågor.

  2. Aktuellt 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  3. Aktuellt 2024-04-22

    Den 22 april fick HaV besök av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Publicerad: 2024-04-24
Sidansvarig: Webbredaktion