Aktuellt 22 april 2024

Klimat- och miljöministern besökte HaV

Den 22 april fick HaV besök av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Romina Pourmokhtari, Klimat- och miljöminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Det blev en intensiv måndagförmiddag när klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte HaV 22 april. Besöket inleddes vid niotiden med att ledningsgruppen presenterade några verksamhetsfrågor.

– Klimat- och miljöministern var mycket intresserad och ställde en rad frågor, berättar HaV:s kommunikationschef Monica Forsell.

Huvudpunkterna i det som diskuterades:

  • Trålgräns, havsmiljöbedömningen, havsplanering och den gemensamma europeiska fiskeripolitiken
  • Vattenresursförvaltning, inklusive utmaningarna med att ingen myndighet i Sverige har ansvar för data ur ett helhetsperspektiv och presentation av Strömmen (visualisering av arbetet med miljöprövning av vattenverksamhet)
  • Miljöövervakning: krav, metoder och metodutveckling

Tal till medarbetarna

Statsrådet höll också ett tal till myndighetens anställda där hon förmedlade sin känsla för vatten och främst södra Östersjön där hon tillbringar sin fritid. Medarbetarna fick veta att vi svenskar gärna lyfter statistik när vi pratar om vatten medan andra länder pratar just om känslan för vatten.

Romina Pourmokhtari fick också information om hur fiskerikontrollen arbetar, inklusive besök på FMC, Fisheries Monitoring Center. Det är ett centrum för fiskerikontroll som i realtid övervakar, kontrollerar och ger teknisk support till svenskt yrkesfiske samt andra aktörer i saluföringsledet. Statsrådet hann till sist även med ett enskilt samtal med HaV:s generaldirektör, Anna Ledin.

Deltagare

Från regeringen och regeringskansliet deltog:

  • Romina Pourmokthari, statsråd
  • Axel Nordberg, politiskt sakkunnig
  • Maria Barton, kansliråd

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-04-26

    Vilka fiskehamnar ska klassas som riksintressen? Ämnet har väckt medias uppmärksamhet i dagarna. Här svarar Mats Svensson, chef för HaV:s avdelning för havsförvaltning, på några grundläggande frågor.

  2. Aktuellt 2024-04-24

    HaV och Kustbevakningen fokuserar på räkfisket under fem veckor.

  3. Aktuellt 2024-04-24

    Helcom, kommissionen som startades för att skydda Östersjöns miljö och genomföra Helsingforskonventionen, fyller 50 i dagarna. Här berättar Linda Rydell, utredare på HaV, om hur hon bidrar till samarbetet och hur hon ser på Helcoms framtid.

Publicerad: 2024-04-22
Sidansvarig: Webbredaktion