Östersjön i fokus när Folke Rydén kommer till Havs- och vattenforum

Årets tema för Havs- och vattenforum är framtidens fiske och hållbara hav i år har vi därför bjudit in journalisten och dokumentärfilmaren Folke Rydén. Han har under tio års tid intresserat sig för hur Östersjön mår och kommer bland
annat att prata om vilka lösningar han ser för framtiden.

– Vi har en fantastisk chans här – vi som lever i ett land där vi har möjlighet att fixa havet. Östersjön är ett område som är väl genomforskat. Vi vet mycket om vad vi behöver göra och det kan vi nu göra med gemensamma krafter. Östersjön skulle kunna vara en ”role model” för andra stora miljöproblem som behöver lösas, säger Folke Rydén

Intresset för miljöjournalistik har följt med Folke Rydén sedan han började arbeta som journalist. Det blev en självklar del av arbetet att göra inslag om olika miljöfrågor i rollen som utrikeskorrespondent i USA och Asien.

Porträttbild på Folke Rydén

Folke Rydén. Foto: Mattias Klum

Fick upp ögonen för Östersjön

När Folke, efter tolv år utomlands, kom hem till Sverige bestämde han sig för att jobba med dokumentärfilm. Han skaffade sig ett fritidshus i närheten av Östersjön och såg att havet är väldigt utsatt och känsligt. Tillsammans med naturfilmaren Mattias Klum bestämde han sig för att ägna sig åt Östersjön under en längre tidsperiod. De har sedan skapat sju dokumentärfilmer om Östersjön.

– Vi i Sverige slår oss ofta för bröstet och har lätt för att anklaga aktörer i andra länder för diverse miljöskandaler. Samtidigt har vi själva inte lyckats i vår närmiljö, säger Folke Rydén.

Ser ett ökat intresse för havsmiljön

– Jag ser definitivt ett ökat intresse för havsmiljön. Generellt finns det en större medvetenhet och ett större engagemang för klimatet. Där följer ju haven med. Plaster och läkemedel i havet är allt fler bekymrade över, säger Folke Rydén.

– Sen vill jag ju hoppas och tro att vi med vårt arbete också har bidragit till att lyfta frågorna och påverkat med våra filmer. Med dokumentärfilm skapar man en närhet till problematiken som man vill belysa. Det ger ett utrymme att träffa människor och göra porträtt, säger Folke Rydén.

Havs- och vattenforum 2021

Du hittar mer information på sidan Havs- och vattenforum.

Publicerad: 2020-02-14
Sidansvarig: Webbredaktion