Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Fördjupa dig i klarspråk och språkvård

Ibland kan det vara bra att ha lite hjälpredor till hands när man skriver sin text. För vem kan egentligen hålla koll på alla skrivregler om hur man använder semikolon och när man egentligen sätter punkt i en punktlista?

Webbutbildning - obligatorisk för alla på HaV

Att skriva bättre
Den webbaserade utbildningen ”Att skriva bättre” är en grundläggande klarspråksutbildning för alla som skriver. I utbildningen finns både allmänna skrivråd och specifika råd för beslut, längre texter, mejl och webbtexter.

Skrifter om klarspråk och språkvård

Myndigheternas skrivregler
Innehåller väldigt många konkreta exempel på hur man använder till exempel avstavningar, förkortningar, skiljetecken, siffferuttryck och så vidare. En guldgruva när du tvekar!

Svarta listan
Om ord och fraser som kan ersättas i författningsspråket

Utrikes namnbok
Svenska myndigheter, organisationer, titlar, EU-organ och länder på engelska, tyska, franska, spanska, finska och ryska.

Gröna boken – Riktlinjer för författningsskrivning
Här finns riktlinjer för såväl författningsteknik som redaktionell och språklig utformning. Gröna boken riktar sig i första hand till dem i Regeringskansliet som sysslar med författningsskrivning men kan också vara av intresse för dem hos oss som har sådana arbetsuppgifter.

Redaktionella och språkliga frågor i EU-arbetet 

Våra bibliotekssidor samlar en mängd andra ordböcker, som till exempel Svenska akademiens ordlista 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut