Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: IT-support

Lync och Skype ­– kommunicera snabbt och lätt

Lync och Skype är våra chatt- och delningsprogram som gör det möjligt att prata, dela skrivbord och program samt samarbeta i realtid direkt från datorn. Vi kan kommunicera internt med programmen men det finns också möjligheter att kommunicera med till exempel länsstyrelsen och SMHI.

Skype för företag installeras i våra nya datorer medan Lync är det äldre programmet.

Om du vill installera Skype för företag i din telefon eller på din surfplatta ska du läsa manualen Installera Skype på din iPhone/iPadPDF.

Behöver jag någon utrustning för att använda Lync och Skype?

Ibland kan det räcka att använda datorns inbyggda mikrofon och högtalare. Det kräver dock att du sitter ensam i ett rum med hyfsad akustik.

Vi rekommenderar att du använder ett certifierat headset. Din chef kan beställa ett via IT-supporten.

Du bör också ha en webbkamera. Om du tar ur den bärbara datorn ur dockan så fungerar den inbyggda webbkameran (som sitter mitt på ramen ovanför skärmen) utmärkt.

När datorn sitter i dockan bör du använda en separat webbkamera. Sätt den gärna uppe på din fasta skärm så syns du bra.

Hur bokar jag Skype- och Lync-utrustning?

Du kan boka webbkamera och högtalare via Outlook. Sök på Lync i adressboken. Det finns två mikrofoner, två kameror och sex stycken kompletta konferensutrustningar att boka.

Vi är fem personer som vill sitta i samma rum och Lynca med några andra kollegor på andra platser. Hur ska vi synas och höras bra allihop?

Genom att använda de mötesrumsprylar som finns att låna på IT-supporten kan du få minst lika bra kvalitet som i en vanlig videokonferens.

Svårigheten ligger i att veta vilka mötesrumsprylar som passar i vilket rum. Kontakta IT-supporten om du vill ha råd.

Kan jag använda Skype eller Lync när jag är hemma eller utanför myndighetens nät?

Ja, du kan använda Skype eller Lync om du är uppkopplad till Aruba VPN. Det går oftast utmärkt att använda det över VPN, den enda begränsande faktorn är vilken hastighet man har på bredbandet.

Under gynnsamma förhållanden går det att köra videosamtal med mobilt bredband, men säkrast är att använda ett fast bredband med hastighet på minst tio megabit per sekund.

Kan jag ringa upp någons vanliga telefon via Lync?

Nej. Däremot kan man ringa från en vanlig telefon in till ett bokat Lync-möte. På så sätt kan en person som inte sitter vid datorn ändå vara med i ett Lync-möte via sin telefon. 

För att ha Lync-möten med parter som inte har Lync, skickar du enkelt iväg en onlinemötesinbjudan via din kalender i Outlook. Motparten klickar på länken som finns med i inbjudan och deltar sedan genom ett tillfälligt Lyncföster.

Hur kan jag hjälpa den som är med i mötet men som inte hörs eller syns?

Den vanligaste orsaken till att en person inte hörs eller syns i ett möte är att man inte har aktiverat sin mikrofon eller kamera. Oftast är högtalaren aktiverad så det brukar gå bra att berätta för den som inte hörs eller syns att man har glömt att starta mikrofonen eller kameran.

Du startar genom att trycka på knappen på ditt headset eller på mikrofon-knappen i Lync som finns ovanför namnen och under ”chatt”-knappen.

Kameran startar du genom att föra muspekaren över ansiktet på den du ska prata med. När du gör det dyker det upp en knapp som heter Starta min video. 

Får jag köra Lync med andra organisationer?

Det finns flera myndigheter som har Lync. Myndigheter och organisationer har olika policys för om man tillåter inkommande Lync-samtal eller inte.

Både vi, länsstyrelsen och SMHI tillåter inkommande Lync-samtal, så det är bara att koppla upp sig mot deras medarbetare om du vill ha ett smidigt tvåpartsmöte.

Lync + privat Skype + röstsamtal = sant

Du kan nu kommunicera mellan Lync och ett privat Skype-konto i röstsamtal. Det kräver att du har kopplat ihop ditt Skypekonto med ett Microsoftkonto.

Vad måste Skype-användare göra för att ansluta till Lync-kontakter?

Det finns två krav som Skype-användare måste uppfylla för att använda funktionerna:

  1. Använda den uppdaterade Skype-klienten (6.3+) som finns på Skype.com
  2. Logga in på Skype med ett Microsoft-konto (som kan kopplas till ett befintligt Skype-ID).
Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: IT-support