Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Gis

Gisdator för längre Gis-arbete

Du som behöver göra Gis-arbete som tar längre tid och riskerar att låsa din vanliga laptop kan behöva en mer kraftfull dator. Du kan då använda vår gemensamma "Gisdator" som du når direkt från din egen arbetsplats.

Anslut till Gisdator via ett fjärrskrivbord

Du kopplar upp dig mot Gisdator från din egen dator med hjälp av verktyget. Navigera såhär: Start » Alla program » Tillbehör » Anslutning till fjärrskrivbord. Anslut till Gisdator med ditt vanliga HaV-konto.

Gisdatorn når du i ett eget fönster

Du får nu upp ett nytt fönster i vilket du kör Gisdatorn som vilken annan dator som helst.

Du kan byta mellan din vanliga dator och Gisdatorn genom att hoppa mellan fönstren precis som vanligt i Windows. Du når samma nätverksdiskar som på din egen dator och kan alltså dela data den vägen mellan din dator och Gisdatorn.

Om du startar ett längre arbete kan du köra igång den på Gis-datorn och byta fönster och fortsätta jobba som vanligt på din laptop. Det går till och med går bra att docka ur din egen dator eller stänga av den och gå hem.

Så länge du inte loggar ut från Gisdatorn fortsätter den jobba och du når den igen genom att koppla upp dig som vanligt.

Lägg ditt data på G:

Gis-datorn har bara en mindre, intern hårddisk som är till för Windows och program. Om du behöver källdata eller en plats för dina resultat lagrar du det istället på vår vanliga nätverksdisk G: som är knuten med snabb förbindelse till Gisdatorn.

Installerade Gis-program

På Gisdatorn finns i dagsläget:

  • QGIS – vårt standardprogram för gis-arbete
  • ArcGIS for Desktop – ett standardprogram för gisanalyser
  • FME – för mer avancerade ombearbetningar av geodata. Programmet finns både i 64-bitars- respektive 32-bitarsversion på grund av olika funktionalitet.
  • SAGA GIS – ett opensource-verktyg för automatiserad gisbearbetning
  • FileZilla – för att hämta hem filer med ftp.

Om du saknar du något program du behöver, kontakta oss.

Logga ut när du är klar – hindra inte andra

När du är klar och säker på att dina resultat finns sparade på nätverksdisken G: så loggar du ut från Gisdatorn genom Start-menyn/Logga ut (i Gisdatorns fönster). Glömmer du att logga ut låser du en inloggning till Gisdatorn och du hindrar andra från att använda den.

Gisdatorn kan, liksom alla våra datorer, tömmas på innehåll om det uppstår problem. Lämna därför aldrig kvar något data som du vill spara på den hårddisken.

OBS! När det är planerade driftstörningar, så kallade service-fönster, på våra datorer kan samtliga IT-system påverkas och det gäller även Gisdator. Undvik därför långa körningar över dessa service-fönster.

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Gis