Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Kungligt möte om vraksanering

HaV:s Frida Åberg och Christer Larsson träffade under dagen H.K.H Kronprinsessan Victoria. Läs mer och se bildspel från dagen.

H.K.H Kronprinsessan Victoria var den 7 mars i Sotenäs kommun. Under förmiddagen besökte hon Sotenäs Symbioscentrum och Aqua Symbios och efter lunch Fiskareföreningen Norden i Smögen. Där berättade ordförande Sixten Söderberg om hur de arbetar för att säkra fiskebestånden och för att få ett renare hav.

Sista punkten på Kronprinsessans program höll Havs- och vattenmyndigheten i och den handlade om saneringen av miljöfarliga vrak i svenska vatten. HaV:s Frida Åberg, utredare på enheten för havsmiljöförvaltning, och tidigare kollegan Christer Larsson, som nu anlitas som konsult av HaV, berättade om saneringen av vraket Thetis.

Efter en kort presentation inomhus i Fiskareföreningens lokaler fortsatte man ut på fartyget ”FATBOY” tillsammans med företaget Marine Works AB som genomförde vraksaneringen på uppdrag av HaV. De använde sig bland annat av en undervattensrobot (ROV) för att utföra arbetet på 30 meters djup.

– Det var en väldigt lyckad dag. Först visade vi bland annat filmer från saneringen av Thetis. Sedan åkte vi med båten ut till Hållö, utanför Smögen, där undervattensroboten (ROV) släpptes ner i havet. Kronprinsessan prövade själv på att styra ROV:en och fick då bland annat se livet på havsbotten, säger Frida Åberg.

– Det var osäkert in i det sista om den stränga vinterkylan skulle hindra oss från att ta med Kronprinsessan ut på havet. Men vädret har slagit om något de senaste dagarna och det blev en fantastisk vinterdag till havs. Kronprinsessan var väldigt insatt i och intresserad av frågor som rör miljöfarliga vrak, hon hade många frågor till oss.

Värd för dagens besök i Sotenäs kommun var Länsstyrelsen i Västra Götaland och länsöverdirektör Lisbeth Schultze som också var med under båtturen.

Mer information om vraksanering

Läs mer om saneringen av Thetis

Se filmen med generaldirektör Jakob Granit där han berättar om saneringen av miljöfarliga vrak

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Publicerad: 2018-03-07

Sidansvarig: Webbredaktionen