Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Anställning Sjukskrivning

Ergonomisk arbetsplats

Om du har rätt ergonomisk utrustning vid din arbetsplats är det lättare att undvika att drabbas av besvär som musarm, huvudvärk eller ryggont. Du kan få hjälp med att prova ut rätt stol eller få tips om hur lyft, skrivbordarbete och annat. 

Om du har (eller känner att du börjar få) ont i till exempel din arm, ska du prata med din chef först. Du kan få ergonomiska hjälpmedel för din arbetsplats. Om det gäller din dator, digitala arbetsplats eller annan teknisk utrustning såsom tangentbord, rollermouse med mera, gå till sidan för it-support. Finns behov av att besöka företagshälsovården för att till exempel prova ut rätt ergonomisk utrustning eller stol?

Vid behov av ståmatta eller om du behöver byta ut din arbetsstol så anmäler du detta på sidan för lokalfrågor eller maila lokalfragor@havochvatten.se.

Är skadan redan skedd kan du ha rätt att gå till företagshälsovården. Prata med din chef.

Variera din arbetsställning och slipp värk

Det bästa för kroppen är att växla stillasittande med rörelse och att inte göra samma enformiga rörelse hela dagarna. Du kan till exempel stå upp och jobba en stund (ditt skrivbord går att höja och sänka), ta en promenad till den där kollegan som du tänkte skicka ett mejl till eller bara resa dig upp och sträcka på dig. 

Tänk på att hålla dina arbetsredskap och armbågar nära kroppen. Ha stöd för underarmarna och växla gärna mellan att använda vänster och höger hand när du använder datormusen. 

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Anställning Sjukskrivning