Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Havs- och vattenforum

Weeping Willows pratar klimatfrågor på Havs- och vattenforum

För sjunde året i rad ordnar vi Havs- och vattenforum. Årets tema är klimatförändringar och bland årets deltagare finns bandet Weeping Willows, som precis släppt en skiva på samma tema.

Fyra män står på en scen.

Weeping Willows deltar under Havs- och vattenforum. Från vänster: Magnus Carlson, Anders Hernestam, Niko Röhlcke och Ola Nyström. Foto: Johan Bergmark.

- Vi ser fram emot konferensen och är otroligt intresserade av frågorna. Jag har både kompisar som är fiskare och kompisar som är emot fiske. Det är intressant att höra argument från båda sidor, man måste lyssna på alla och försöka hitta en kompromiss. Jag vill lära mig mer och träffa alla som är där, säger Niko Röhlcke, gitarrist i Weeping Willows.

Bandets nysläppta skiva ”After us” handlar om förändringar i klimatet och om att känna klimatångest. Under forumets första dag deltar tre av bandets medlemmar på scenen. Då tillsammans med HaV:s generaldirektör Jakob Granit i ett samtal om klimat- och miljöengagemang.

- Vi kommer att prata personligt, om hur vi kom in på det här och varför det är viktigt för oss. Sen kommer vi naturligtvis spela några låtar från vår nya skiva också. Vi hoppas att vi med musiken kan skapa ett litet avbrott så att saker och ting kan sjunka in, säger Niko.

Intresse för miljö- och klimatfrågor

Till forumet kommer Niko tillsammans med bandkollegorna Anders Hernestam och Magnus Carlson. Bandet har tillsammans skapat musiken till den nya skivan och Magnus har skrivit texterna.

- Han skriver ofta om det han tänker mycket på. Efter att han fick barn har han ägnat en stor del av sitt liv åt att handskas med förändringar i klimatet. Det är inte oss det främst drabbar, det är barnen, säger Niko.

Han berättar att även resten av bandmedlemmarna har ett stort intresse för miljöfrågor.

- Både jag och Anders har fiskat sedan vi var små. Vi började fundera över vad som hänt med havet. Varför är fisken borta? Varför är det bottendöd här?

Niko och Anders diskuterade frågorna med Magnus och med resten av bandet. De kände att de ville göra något.

- Personligen tycker jag att det är den största utmaningen just nu för hela jordklotet och större delen av jordklotet är ju hav. Om man nu har lite uppmärksamhet är det kul att kunna göra nåt viktigt av det, säger Niko.

Havs- och vattenforum

Havs- och vattenforum hålls på Eriksberg i Göteborg den 4-5 juni. Årets tema är anpassning till klimatförändringar. Bland årets talare finns Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet, Åsa Sjöström från SMHI och Sportfiskarna. Mer information om konferensen och hur du anmäler dig hittar du på www.havochvatten.se/havforum.

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Havs- och vattenforum