Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Näringslivets insatser för hållbara hav

Uppfinningsrikedomen och viljan för att sträva mot en hållbar värld är stor inom det svenska näringslivet. På workshopen inför Havskonferensen i New York presenterades goda exempel och innovationer för en hållbar blå tillväxt.

Den 21 mars ordnade HaV tillsammans med Svenska miljöinstitutet en workshop i Göteborg där myndigheter, forskare och representanter från svenska företag och organisationer fick diskutera trender, utmaningar och goda exempel för blå tillväxt som förbättrar miljön.

– Det finns ett stort engagemang och många idéer inom svenskt näringsliv för att uppnå målet för hållbara hav inom Agenda 2030, säger Ulrika Siira, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Energisnål sjöfart

Carl Carlsson från Zero Vision Tool berättade om hur sjöfarten kan bli mer energisnål och minska dess påverkan på miljön utan att för den delen skära ner på sjötransporterna. Zero Vision Tool är ett samarbete mellan industrin, akademin och staten och är ett av de goda exempel som Sverige kommer ta med sig till Havskonferensen i New York.

– Myndigheter, företag och forskare är bra på att samarbeta för att nya innovationer ska komma till nytta. Det hoppas vi kunna visa upp på ett sätt som kan inspirera aktörer i andra länder, säger Ulrika Siira.

Bland flera andra exempel som visades upp dagen presenterades en metod för att ta upp näring ut havet och minska övergödningen med hjälp av sjöpungar som därefter blir till biogas.

– Vi hoppas att workshopen gav inspiration till deltagarna och kan leda till nya partnerskap som verkar för hållbar blå tillväxt, avslutar Ulrika Siira.

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Publicerad: 2017-03-23
Uppdaterad: 2017-05-11

Sidansvarig: Webbredaktionen