Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Kommuner tycker till om framtida havsplaner

Under januari och februari har kommuner och regioner längs kusten träffat sina länsstyrelser och pratat om kommande statliga havsplaner. Deras inspel är viktiga för kvaliteten på havsplanerna och för att samtalen ska kunna fortsätta under våren.

Gruppdiskussion.

Från dialogmötet i Göteborg. Foto: Misak Nalbandian

Alla kommuner, regioner och planorgan längs kusten har bjudits in för att ge sina första reaktioner på det som ska bli framtida havsplaner. Bakgrunden är att Sverige just nu håller på att ta fram statliga havsplaner för första gången någonsin.

Vi på HaV vill stämma av tidigt, inte minst med kommuner och regionala organ med ansvar för planering och utveckling. För att göra det har vi tagit hjälp av länsstyrelserna, som är staten på mer regional nivå.

Behöver fungera tillsammans

Havet, kusten och hur de används har stor betydelse för många människors liv. Det handlar om jobb, fritid och framtid. Därför behöver kommunernas planer och statens havsplaner fungera tillsammans. Och därför vill vi redan nu lyssna på vad kommunerna tycker om havsplanerna, när planerna ännu bara är utkast. För sedan arbetar vi vidare med planerna, och gör förslag till planer som ska ut på samråd.

Möten runt om i landet

Under januari och februari har kommuner, regioner och regionala planorgan längs kusten börjat träffa sina länsstyrelser för att prata om det som ska bli framtida havsplaner, nämligen utkasten vi publicerade i december.

Hittills har länsstyrelserna hållit sex dialogmöten runt om i Sverige, nämligen i Kristianstad, Piteå, Härnösand, Gävle, Linköping och Göteborg. De flesta länsstyrelser planerar fler möten med kommunerna och regionala organ före april. Kontakta din länsstyrelse om du har frågor om det.

I april sammanställer länsstyrelserna alla inspelen och ger dem till oss.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut