Sökresultat

  1. Publicerad: 15 juni 2023

    Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har beslutat att lämna bidrag till Länsstyrelsen med 12 000 000 kronor för extramedel till åtgärder för kalkning och kalkeffektuppföljning.

  2. Onsdagen den 18 januari är du välkommen att vara med på en halvdag om kalkfilterdiken i Örebrotrakten.

  3. Målet med kalkning är att upprätthålla vattenkvaliteten i försurade sjöar och vattendrag i väntan på att de ska återhämta sig från försurningen. Syftet med denna handbok är att effektivisera, samordna och öka kvaliteten i kalkningsarbetet.

  4. Publicerad: 25 april 2023

    Övergödning orsakar syrebrist och algblomning och är ett av de största miljöproblemen för våra sjöar och kustvikar. Övergödningen beror bland annat på att näringsämnen från jordbruksmark, avloppsvatten och dagvatten läcker ut i vattnet. Men övergödningen kan också uppstå när själva sjöbottnen släpper fosfor, så kallad internbelastning. En ny handbok i ämnet ska ge stöd för att bättre förstå omfattningen av problemet och när åtgärder behövs.

  5. Publicerad: 2 februari 2017

    Här visas ansvarsfördelning mellan de olika aktörer som arbetar med kalkning.

  6. Riktlinjer och rekommendationer för kalkningsverksamheten ges i Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och handbok för kalkning av sjöar och vattendrag. Länsstyrelsen har det regionala ansvaret för att kalkningsverksamheten bedrivs målinriktat och effektivt samt att åtgärdernas effekter följs upp på ett ändamålsenligt sätt. 

  7. Publicerad: 19 november 2013 Uppdaterad: 21 januari 2015

  8. Publicerad: 9 april 2014 Uppdaterad: 8 mars 2023

    Kalkning av sjöar och vattendrag har bedrivits sedan slutet av 1970-talet och finansieras huvudsakligen med statsbidrag. För närvarande satsas cirka 170 miljoner kronor årligen via vårt anslag för åtgärder i havs- och vattenmiljöer. 

  9. Publicerad: 13 oktober 2021

    Syftet med rapporten är att redovisa kalkningens effekter på flodkräftan, men den innehåller även information om vilka miljöfaktorer som påverkar sötvattenskräftor, inte minst flodkräftan.

  10. Publicerad: 24 april 2020

    En redovisning av nyckeltal