Sökresultat

  1. Sammansättningen av växtplanktonsamhällen skiftar påtagligt i olika sjötyper och vid miljöförändringar som till exempel beror på övergödning, försurning och miljögifter. Analys av växtplanktonsamhällen ger därför information både om sjökaraktär och om effekter av olika typer av miljöstörningar.

  2. Syftet med undersökningstypen Malövervakning är att den ska användas för kvalitativt provfiske av den utrotningshotade fisken mal.

  3. Analys av påväxtsamhället i sjöar och vattendrag syftar till att beskriva tillstånd och förändringar med avseende på artsammansättning, artantal och relativ förekomst av arter, särskilt indikatorarter.

  4. Övervakningsmanual Fisk i rinnande vatten – elfiskebåt ger underlag för övervakning av fisksamhällen i större vattendrag, från strömmande partier till lugnflytande sjölika habitat inom djupintervallerna 0,7 till 2,5 meter. Elfiskebåt som metod lämpar sig särskilt bra i medelstora-stora vattendrag där det är möjligt att sjösätta och köra båt.

  5. Publicerad: 10 juli 2014 Uppdaterad: 6 oktober 2016

    Havs- och vattenmyndigheten deltar i standardiserings­organisationen SIS (Swedish Standards Institute) arbete med att utveckla standarder som är relevanta för vårt arbetsområde

  6. Djurplanktonsamhällen förändras vid många olika miljöförändringar, till exempel övergödning, försurning, kontaminering med metaller och förändringar av fiskfaunans sammansättning. En analys av djurplanktonsamhällen ger därför information om effekter av olika typer av miljöstörningar.

  7. Undersökningstypen för stormusslor syftar till att följa förändring av populationsstorlek och täthet samt förändring i ålders/storleksstrukturen i avgränsade bestånd av stormusslor.

  8. Tillståndet i fisksamhället är av central betydelse för bedömning av ekologisk status och uppföljning av biologisk mångfald i grunda kustområden. Dessa områden kännetecknas av hög biologisk produktion och mångfald, och de utgör reproduktionsområden för många fiskarter.

  9. Undersökningstypen används för att i ett längre tidsperspektiv (mellan år)kunna påvisa förändringar i havsmiljön. Den ska främst bidra till att följa upp de biologiska effekterna av åtgärder för att reducera närsaltsbelastningen till havet.

  10. Undersökningstypen kan i princip användas för alla typer av undersökningar där man studerar fastsittande marina organismer.