Sökresultat

  1. Publicerad: 12 februari 2014

    Ruda ( Carassius carassius ) är en karpfisk med en lång ryggfena. Namnet ruda betyder "den röda", men lokalt har ruda oftan kallats karussa efter sitt grekiska namn.

  2. Publicerad: 12 februari 2014

    I Sverige förekommer nissöga ( Cobitis taenia ) längs södra östkusten och i Mälardalens, Vänerns och Vätterns vatten. Den trivs i ganska klart och kyligt vatten med fin sand eller slambotten där den kan gräva ner sig under dagen.

  3. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 17 mars 2017

    Id

    Id ( Leuciscus idus ) är en karpfisk som lever både i sött och bräckt vatten. I Sverige finns arten längs kusterna i Öresund, Östersjön, Bottenhavet och i många av inlandets stora sjöar och vattendrag.

  4. Publicerad: 12 februari 2014 Uppdaterad: 2 november 2016

    Groplöjan ( Leucaspius delineatus ) är vår minsta karpfisk och blir sällan större än 8 centimeter. Den lever i stim och utseendet påminner om mört. Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.

  5. Publicerad: 10 december 2013

    Faren ( Abramis ballerus ) finns i Eurasien, österut i Ryssland till Urals vattensystem. I söder Donaus, Dons, och Volgas vattensystem. Den trivs i långsamt rinnande vattendrag och sjöar, men även i bräckt vatten. Den har bland annat påträffats i Stockholms skärgård.

  6. Publicerad: 26 november 2013

    Björknan ( Abramis bjoerkna ) tillhör familjen karpfiskar och kan betraktas som en av våra svåraste sötvattensfiskar att artbestämma eftersom den är så lik sin nära släkting braxen.

  7. Publicerad: 26 november 2013

    Benlöjan ( Alburnus alburnus ) är en liten, max 20 cm, karpfisk som uppträder i stora stim tätt under ytan i varma och näringsrika vatten. Det är den kanske vanligaste fisken man ser i lugnflytande, breda åar när den rör sig ytligt och letar föda.